👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skriva berättelse

Skapad 2021-04-08 11:23 i Rönnowskolan Kristianstad
Grundskola 7 Svenska
Skriv en berättelse med fokus på att ge läsaren en upplevelse genom att du gestaltar personer, miljöer och händelser. Väv också in 10 av de nyord vi gått igenom!

Innehåll

Skriv en berättelse utifrån all den övning vi lagt ner på att gestalta samt de ramar vi gått igenom för en berättelse. Du ska också försöka väva in 10 nyord från nyordlistan 2020 som presenterats av Institutet för språk och folkminnen.

 

Detaljerad matris delas ut separat!

Matriser

Sv
Matris - Berättelse

Novell

  • Sv  7-9   Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  • Sv  7-9   Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
Ny nivå
F
Nivå 1
E
Nivå 2
C
Nivå 3
A
Skriva olika slags texter med variation
  • Sv  E 9
  • Sv  C 9
  • Sv  A 9
Ännu inte riktigt godkänd och i behov av komplettering.
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Skriva gestaltande texter
  • Sv  E 9
  • Sv  C 9
  • Sv  A 9
Ännu inte riktigt godkänd och i behov av komplettering.
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.