👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Teckna djup och volym med kol åk 6

Skapad 2021-04-12 09:17 i Söderskolan Falkenberg
I det här arbetsområdet får du kunskap om olika material och tekniker som används vid teckning. Du får träna din förmåga att skapa djup och volym med hjälp av skuggor och ljusdagrar.
Grundskola 4 – 6 Bild
Du ska under detta arbetsområde träna på- och lära dig att:  - teckna med kol och att använda papper/stompfer för att utveckla ditt kunnande i att göra bilder med traditionella material och tekniker. - få fram djup och volym i bilden med hjälp av skuggning och ljusdagrar - lära dig att använda de fackord & begrepp som hör till när man pratar om materialen och de olika teknikerna

Innehåll

Uppgifter

1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med materialet kol och hur du kan variera linjer och tryck på ett ändamålsenligt sätt. Du behöver också träna på att tona ut/fördriva kolen, så att du kan få en gråskala. Du behöver:

- Kol 

- Papperstuss/stompf/finger

- Karduspapper

2. En cirkel ger snabbt en känsla av en tredimensionell form om den ges egenskugga (skuggan på föremålet), slagskugga (skuggan som faller mot bordet) och ljusdager (ljusaste partiet)https://www.youtube.com/watch?v=tYnKdwFt74A

Arbeta igenom övningshäftet med "Äpplen", skriv dit alla fackord och begrepp - lär dig dem!

3. Fotografera sista sidan i övningshäftet och ladda upp på Classroom

4. Du ska nu göra en valfri kolbild. Här kan du själv utveckla dina egna ideér och bestämma svårighetsgraden genom val av motiv och hur avancerat du arbetar med det vi tränat på.

5. Fotografera din valfria kolbild och ladda upp på Classroom.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
  Bl  4-6
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
  Bl  E 6
 • I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
  Bl  E 6
 • Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Bl  E 6
 • Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
  Bl  E 6
 • Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
  Bl  E 6
 • Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
  Bl  E 6