Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

4 - 6

Pedagogisk planering

Förskolan Tvåan, Falun · Senast uppdaterad: 12 april 2021

Här är vår planering för projektet "Killar och tjejer kan"

Planering (för avdelning eller barngrupp)

Syfte

- Varför ska vi jobba med det här?

Barnen leker mer och mer könsuppdelat och vi hör ofta meningar som "du är kille, du får inte vara med" eller "du är tjej, du kan inte..."

Vi behöver diskutera barnens tankar, erfarenheter och förväntningar på killar och tjejer för att ge alla likvärdiga förutsättningar i lekar, rutiner och olika aktiviteter.

Metod

-Hur ska vi göra för att nå prioriterade Lpfö mål?

Vi ska använda Widgets bildstöd för dagens och veckans rutiner så att alla barn får förståelse för dagen och möjlighet till inflytande. 

På måltider, samlingar och i målstyrda aktiviteter ska vi vuxna ansvara för att fördela ord och uppmärksamhet likvärdigt mellan killar och tjejer.

Vi ska använda "valstunden" och observera barnens delaktighet i leken.

Vi ska se till att det finns bilar, figurer och djur i byggleken, skapandematerial i olika färger och storlekar och utklädningskläder som hattar, sjalar, väskor och halsband.

Vi ska låna böcker som utmanar könsstereotypa roller och använda musik från både kvinnliga och manliga artister.

Vi ska jobba med temat "Killar och tjejer kan", både i blandade och könsuppdelade grupper, i stora och i mindre grupper.

Vi ska; klippa, klistra och göra collage, samtala utifrån musik och skapa spellistor, lyssna, dansa och improvisera till olika musikstilar, sortera och klassificera leksaker och kläder, diskutera och läsa böcker, jämföra och problematisera samt inspirera och utmana barnen att bredda sina förmågor och intressen. 

Vi delar vår planering med föräldrarna och ber dom uppmärksamma vad barnen berättar om när de är hemma. I lärloggen beskriver vi hur barnen löser dagliga rutiner, var och vad de leker och hur de deltar i målstyrda aktiviteter. Lärloggen delar vi med föräldrarna och ber dom kommentera utifrån det egna barnet. I dagliga möten, med både barn och föräldrar, pratar vi om vad som ser ut att vara mest intressant, roligt och meningsfullt och hur vi kan göra för att fortsätta utmana och stimulera barnen/barnet för fortsatt utveckling och lärande.


Läroplanskopplingar

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

säkerställa att alla barn får lika stort inflytande över och utrymme i utbildningen oavsett könstillhörighet, och

aktivt inkludera ett jämställdhetsperspektiv så att alla barn får likvärdiga möjligheter till utvidgade perspektiv och val oavsett könstillhörighet, och

medvetet och aktivt arbeta med jämställdhet,

inspirera och utmana barnen att bredda sina förmågor och intressen på ett sätt som går utöver könsstereotypa val,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback