Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Antiken

Skapad 2021-04-16 14:35 i Ornäs skola Borlänge
Grundskola 7 Svenska Svenska som andraspråk
Nu ska vi ta oss an ”vuxenlitteratur” och dess historia. Den är indelad i sju perioder, eller epoker, och vi ska fokusera på den första. En viktig poäng med att läsa om litteraturens historia är att man kan se hur det som har skrivit hänger ihop med det som händer i samhället.

Innehåll

Vad ska vi göra?

 

Vi kommer i några veckor att arbeta med antiken och dess litteratur. Du kommer få koll på olika myter, hur teatern uppkom och vad man tyckte om att se på teatern. Du kommer också att förstå hur denna tidiga litteratur har påverkat och påverkar oss idag.

Hur ska vi göra?

 

Er lärare kommer att berätta om denna tidsepok. Vi kommer att se på film, läsa om olika myter samt skriva.

 Vad ska du kunna?

 

Du ska kunna läsa med flyt och förstå olika texters budskap. Du ska kunna skriva olika typer av texter där ord och bild ska samspela (höra ihop). Du ska kunna stava och använda de vanligaste skrivreglerna. Du ska kunna ta del av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som speglar människors villkor och identitets och livsfrågor.

* Du ska visa att du kan läsa med flyt genom ljudupptagning.

* Du ska skriva en fortsättning/avslutning på egen vald myt och illustrera en bild som speglar innehållet.

Så här kommer dina kunskaper att bedömas

E

Du ska kunna läsa med flyt. Din myt ska ha en röd tråd där din tankegång framgår. Din myt ska innehålla enkla gestaltande beskrivningar, berättargrepp och det som är typiskt för en myt. Du har korrekt styckeindelning, stor bokstav och skiljetecken på rätt ställen. Du ska visa att du till viss del förstår kopplingen mellan text, tidsaspekt, orsakssamband och visa grundläggande läsförståelse. Du ska kunna kombinera text och bild så att ditt budskap blir levande på ett i huvudsak fungerande sätt.

C

Du ska kunna läsa med gott flyt. Din myt ska ha en röd tråd där din tankegång framgår. Din myt ska innehålla utvecklade gestaltande beskrivningar, berättargrepp och det som är typiskt för en myt. Du har korrekt styckeindelning, stor bokstav och skiljetecken på rätt ställen. Du ska visa att du relativt väl förstår kopplingen mellan text, tidsaspekt, orsakssamband och visa god läsförståelse. Du ska kunna kombinera text och bild så att ditt budskap blir levande på ett i ändamålsenligt sätt. 

A

Du ska kunna läsa med mycket gott flyt. Din myt ska ha en röd tråd där din tankegång framgår. Din myt ska innehålla välutvecklade gestaltande beskrivningar, berättargrepp och det som är typiskt för en myt. Du har korrekt styckeindelning, stor bokstav och skiljetecken på rätt ställen. Du ska visa att du väl förstår kopplingen mellan text, tidsaspekt, orsakssamband och visa mycket god läsförståelse. Du ska kunna kombinera text och bild så att ditt budskap blir levande på ett i ändamålsenligt och effektivt sätt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppgifter

  • Så här spelar du in

  • Checklista

  • De fyra myterna

  • Uppgift 1: skriva fortsättning och avslutning på myt.

  • Uppgift 2: Inläsning av myten

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: