Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Låtskrivande årskurs 4

Skapad 2021-04-16 15:49 i Stadsskogenskolan Alingsås
Låtskrivande i åk 4.
Grundskola 4 Musik
Ni har skrivit låtar under våren och jobbat i mindre grupper. Ni fick några ackord att förhålla er till, som ni fick spela gemensamt i gruppen (på ukulele eller piano) för att kunna öva på texten som ni skrivit. Vilket kreativt resultat alla grupper lyckades få till!

Innehåll

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Sång, melodispel och ackompanjemang i ensembleform i olika genrer.
  Mu  4-6
 • Musikskapande med utgångspunkt i musikaliska mönster och former, till exempel ackordföljder och basgångar.
  Mu  4-6
 • Rytm, klang och dynamik, tonhöjd, tempo, perioder, taktarter, vers och refräng som byggstenar för att komponera musik i olika genrer.
  Mu  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan även spela delar av en enkel anpassad melodi-, bas- och slagverksstämma samt bidra till ackompanjemang på ett ackordinstrument med några ackord.
  Mu  E 6
 • Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument eller digitala verktyg utgå från några enkla musikaliska möns­ ter och former och pröva hur dessa kan bidra till en fungerande komposition.
  Mu  E 6

Matriser

Mu
Låtskrivande

.
Du var inte engagerad i gruppens arbete.
Ni skrev en text och läste den rytmiskt till ackorden. Föra att utveckla låtskrivandet behöver ni försöka jobba med att hitta en melodi till texten nästa gång.
Ni skrev en text till en vers eller refräng och sjöng en melodi som passade till ackorden. För att utveckla låtskrivandet behöver ni skriva/hitta en refräng eller vers till den del som ni redan har skrivit nästa gång.
Ni har skrivit en text till en vers och refräng och sjunger den med en passande melodi.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: