Skolbanken Logo
Skolbanken

Europa och EU

Norrtälje anpassad grundskola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 9 juni 2023

Du ska få lära dig om världsdelen Europa. Namn och läge på länder och platser. Du kommer att göra en fördjupning om ett land och göra en presentation för klassen. Du kommer att få lära dig om Europeiska Unionen.

 

Vi kommer att börja med att bekanta oss med jordgloben och de olika världsdelarna. Vi kommer att titta på film och läsa texter om vad jorden består av och hur den förändras. Med hjälp av kartor och Google earth tar vi reda på hur det ser ut på olika platser och hur man kan leva där. 

Du kommer att använda dig av Internetsidorna:

www.landguiden.se

EU:s medlemsländer | Europeiska Unionen (europa.eu)

Europe Geography Games - Seterra

samt Atlas och geografiböcker. 

Begrepp i arbetsområdet:

Befolkning

Statsskick

Valuta

Klimat

Detta ska vi arbeta med:

  • Namnge olika länder i Europa
  • Ta reda på fakta om ett land i Europa. 
  • Olika djur som trivs på olika ställen
  • Olika språk och olika kulturer

.

Visa vad du lärt dig:

Du kan placera ut Europa på en karta och namnge ett eller flera länder. 

Du kan berätta fakta om något land, vilken huvudstad, vilket/vilka språk som talas, vilken natur(med hjälp av en karta) och vilka djur som trivs där och peka ut landet på en Europakarta. 

Du kan söka fakta från olika källor och ange de källorna. 

Du kan förbereda och genomföra en muntlig redovisning. 

Du känner till vad Europeiska unionen(EU) är och vad de gör. 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

jämföra och reflektera över olika geografiska förhållanden, platser, regioner och levnadsvillkor,

tala och samtala i olika sammanhang,

Kartan och dess uppbyggnad med färger och symboler.

Jordgloben. Kontinenternas och världshavens lägen på jordgloben. Namn och läge på länder och platser i Europa och övriga världen, som är betydelsefulla för eleven.

Eleven kan medverka i att använda kartor och andra källor för att visa på kontinenter och världshav samt platser och länder med betydelse för eleven.

Eleven kan medverka i att hämta information om samhället från olika källor och gör något eget övervägande vid resonemang om informationens trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda några ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och vid bidrag till omdömen om olika arbetsprocesser.

Eleven kan på ett delvis fungerande sätt använda kartor och andra källor för att visa på kontinenter och världshav samt platser och länder med betydelse för eleven.

Eleven kan på ett delvis fungerande sätt hämta information om samhället från olika källor och för då enkla och delvis underbyggda resonemang om informationens trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett delvis ändamålsenligt sätt i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och i enkla omdömen om olika arbetsprocesser.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt använda kartor och andra källor för att visa på kontinenter och världshav samt platser och länder med betydelse för eleven.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt hämta information om samhället från olika källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda många ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett ändamålsenligt sätt i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och i välutvecklade omdömen om olika arbetsprocesser.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback