👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Yrkespresentation

Skapad 2021-04-20 21:29 i Lagmansskolan Mjölby
Du ska vlja utifrån din proa att redovis aom ett yrke. Du ska planera, förbereda och genomföra en muntlig redovisning om ett yrke. Du ska berätta om vilken utbildningen som krävs, arbetsuppgifter, arbetstider, arbetsmarknaden och lön. Du ska även ha med uppgifter om den perosnen du intervjuade.
Grundskola 9 Svenska
Vad är ditt drömyrke? Gör en presentation där du berättar om ett yrke du tycker verkar spännande. Följande ska vara med i presentationen: utbildning, arbetsuppgifter, arbetstider, arbetsmarknad och lön.

Innehåll

Målet med undervisningen:

Förbereda och genomföra en redovisning inför grupp.

Kunna anpassa språket

 

Så här ska vi arbeta:

Du ska under detta arbetsområde söka fakta, planera, förbereda och genomföra den muntliga redovisningen. Presentationen bör vara ca 5 - 10 minuter lång.

 

Det här ska bedömas:

Förmåga att presentera muntligt.

Uppgifter

 • Mitt drömyrke

 • Mitt drömyrke

 • Mitt drömyrke

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  SvA
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  SvA
 • söka information från olika källor och värdera dessa.
  SvA

Matriser

Sv
Matris för muntlig redovisning om ett yrke

Ej godtagbar nivå
E
C
A
MUNTLIGA REDOGÖRELSER
Förbereda och genomföra
Din redovisning var inte tillräcklig innehållsrik med fungerande struktur, innehåll och anpassad efter syftet.
Du visar att du kan genomföra enkla muntliga redogörelser med till viss del fungerande struktur, innehåll och språk och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Du visar att du kan genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur, innehåll och språk och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Du visar att du kan genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur, innehåll och språk och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
SPRÅKLIGA STARTEGIER
Du kan inte tala med ett fungerande språk om ett yrke.
Du kan med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett enkelt sätt.
Du kan med en ändamålsenlig kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett utvecklat sätt.
Du kan med en ändamålsenlig och effektiv kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett välutvecklat sätt.