Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk, Samhällskunskap

·

Alla årskurser

Det handlar om oss!

Västervångskolan F-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 24 maj 2021

Normer och roller. Sociala medier, bilders och språkets makt. Om hur normer kan användas till att utnyttja sin ställning. Om att sprida bilder som ingen bett om ska spridas, om att skicka bilder som ingen har bett om ska skickas. Om att säga saker som ingen bett om ska sägas. Om att sprida rykten och använda språket som makt och hur detta påverkar den som blir drabbad. Men även om att våga gå hem i mörkret och känna sig trygg. Om att våga skåla för förändring, våga tänka förändring och hur vi vill att normer ska förändras och själv bidra till detta. Att vara den förändring du vill se i samhället. Är du redo?

 

Du visar dina kunskaper, tankar och åsikter under arbetets gång. Du visar också dina kunskaper i en slutlig uppgift som jag kallar - En skål för det!

 

Uppgift som löper med hela arbetet:

  • Du kommer att träna din skriftliga förmåga och förmåga att uttrycka dig genom att skriva en loggbok över tankar, känslor och vad du vill förändra utifrån det du fått ta del av i arbetsområdet.

  • Du kommer använda din muntliga förmåga i diskussioner. 

 

Slutlig uppgift:

  • Du kommer att kunna välja mellan olika uppgifter som handlar om det du vill förändra utifrån arbetsområdets tema.

  • Du håller presenterar muntligt.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Texter i digitala miljöer med länkar och andra interaktiva funktioner.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan också föra enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven drar då till viss del underbyggda slutsatser om hur verket har påverkats av det historiska och kulturella sammanhang som det har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Kopia av Svenska åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback