👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Smutsiga och rena händer

Skapad 2021-04-22 12:58 i Bäckens förskola Östersund
Förskola
Ett enkelt och tydligt samt delaktigt sätt att visa barnen hur viktigt det är att tvätta händerna med tvål och vatten

Innehåll

 

 

Syfte: Viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten.

Bakgrund: Önskemål från ett barn som kom ihåg vad vi gjorde ht- 19. Hen berättade och sa att då hade vi inte Corona men det var viktigt att tvätta sig. Kanske vi kan göra samma sak nu när vi har Corona?

Förberedelser: 2 zippåsar, 6 st ostskivor. Plasthandskar.

Utförande: Pedagogen samlar barnen som varit ute. De som inte hade vantar tar på osten som läggs i en påse, detta gör vi ute. De som hade vantar på sig får ta på osten med rena nytvättade händer, detta gör vi inne.

vi kommer in på Corona, barnen delger det de kan, berättar om nära som fått spruta, äldre blir sjukare än barn, Corona kommer från Kina, fladdermöss sprider smitta.

vi hänger upp påsarna och samtalar om vad vi gjort, vad vi kommer ihåg från ht-19.

Barnens reflektioner: Osten kommer att bli smutsig, osten mår inte bra, den rena kommer att vara renare än den smutsiga, smuts är som gegga, tvål är bra men handsprit luktar illa, vi har också handsprit hemma.

Barnens reflektioner efter 1v: mögel har kommit jättemycket,  en prick på den med rena händer.
Svarta prickar, jätteäckligt, gröna prickar finns det också på den som är med smutsiga fingrar.  Vi måste tvätta händerna ( alla barn reser sig snabbt för att gå och tvätta händerna) Barnen fick frågan. -Ska vi avsluta projektet nu, är ni nöjda eller ska vi fortsätta en vecka till. Barnen fick rösta genom handuppräckning. Det vinnande valet blev. Vi fortsätter en vecka till.


Lärarens reflektioner
: ett enkel sätt att visa hur viktigt det är att tvätta händerna. Tydligt och klart för barnen att se händelseförloppet, samtala om och reflektera. Barnens delaktighet, de visar ett aktivt intresse att dagligen ta och kolla påsarna. Har det hänt något

 

Möte den 4/5 med reflektioner: Barnen beslutar att nu är projektet avslutat. Mycket har hänt i påsarna framförallt i den där vi tog med smutsiga händer.  Barnen tycker att påsarna är äckliga, att v måste tvätta med tvål och vatten. Fortsätta lika noga d vi inte har Corona, det finns baciller jämt.

 

Analys: Enkelt, intressant, roligt och lärorikt projekt. Barnen är mycket delaktiga, aktiva. Synliggör vikten av att tvätta sig noga. Positiv respons från VH då barnen pratar om projektet hemma samt att vi delar och delger projektet på Tempus. 

Kopplingar till läroplanen

 • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
  Lpfö 18
 • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
  Lpfö 18
 • får nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya erfarenheter och kunskaper,
  Lpfö 18
 • intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,
  Lpfö 18