Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7

Samhällskunskap

Sturebyskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 19 maj 2021

Demokrati är något som ständigt måste lyftas, diskuteras och läras om. Demokrati är det styrelseskick som de flesta länder har men det är viktigt att förstå att det finns olika grader av demokrati. I åk 7 jobbar vi med demokratins ingredienser som t ex rösträtt, tryckfrihet, yttrandefrihet, rättssäkerhet mfl. Vi vänder och vrider på begreppen, jämför dem med varandra och försöker värdera dem. Vi tittar också på hur Sverige styrs och går igenom riksdags och regerings uppgifter däribland hur lagar stiftas. Vi jobbar med lag och rätt och tittar på händelseförloppet från det att ett brott begås till dom fastställs.

Grovplanering 

v 15-18 Vi jobbar med demokratibegreppet

Under dessa veckor går vi igenom och arbetar med begreppen; rösträtt, demokratiska val, riksdag, regering, parlamentarism, tryckfrihet, yttrandefrihet, rörelsefrihet, rättssäkerhet, religionsfrihet, minoritetsskydd, grundlagar m fl. Se begreppslista.

V 18 - läxa

v 18-22 Vi jobbar med lag och rätt, vi har ett rollspel där en rättegång spelas upp med olika aktörer som åklagare, advokat, målsägande, tilltalad, vittne, nämndemän mfl. 

Vi går igenom begrepp som brott, påföljd, åtal, målsägande, tilltalad, rättegång m fl. Se begreppslista. Vi diskuterar mycket,. ser på film, gör egna händelseförlopp där ett brott begås, rollspel mm. 

Bedömning av elevens kunskaper sker löpande men fasta uppgifter som ska lämnas in av eleven är:
- Text om demokrati (skrivs i skolan)
- Läxförhör v 18 
- Skrivuppgift med text att läsa och frågor att svara på. Klart v 22 (arbetas med i skolan)

Uppgifter och detaljer kring dem finns under fliken uppgifter.

Kunskapskrav

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer. Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt. Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang. Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument och kan då i viss utsträckning växla mellan olika perspektiv.

Eleven har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande. 

 

Obs! De samhällsstrukturer som är understrukna och kursiva fokuserar vi främst på i åk 7.

/Kristina

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Samhällskunskap
Uppgifter
Samhällskunskap Uppgift 4 juni
Samhällskunskap Uppgift 4 juni
Uppgift till torsdag v 18

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback