👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rörelsestund i förskoleklass

Skapad 2021-04-29 09:08 i Gustav Vasa skola Stockholm Grundskolor
Grundskola F Idrott och hälsa
Varje förmiddag har vi en rörelsestund mellan samling och arbetspass i syfte att på ett roligt sätt få röra sig till musik, som barnen känner igen. Vi har fått in stunden som en självklar vana och barnen har fått prova på olika danser. Sen har de gjort egna koreografier till sina favoritlåtar.

Innehåll

Vi började denna aktivitet med att barnen fick göra konceptet "100 om dan" till afrikansk musik - klassiska fysrörelser som knäböj, plushopp, snurr, krysshopp. Nästa steg blev att till meditativ musik lägga till mjuka uppvärmningsrörelser, som sim- och vågrörelser som en introduktion. Därefter lade vi till en koreografi till låten "Voices", som vann Melodifestivalen våren -21. När vi hade kommit så långt började några barn leda dansen med rörelser till låten "Rena, rama dingdong" från Melodifestivalen. Detta blev sedan ett stående inslag. Så har vi lagt till ännu ett inslag; några barn som går på capoeira på fritiden, lär ut några rörelser till capoeiramusik. Flera andra barn är igång med att göra sina egna versioner av danser till egenvald musik. Vi bygger alltså successivt ut passet vartefter barnen tar fram sina koreografier. Vi har nu också ett stående inslag på första uterasten varje måndag, då vi kör hela passet på skolgården och de som vill kan vara med.

Därmed har vi uppnått det syfte vi hade från början att barnen successivt  gör sina egna inslag i rörelsestunden. Vi har nu en väl fungerande rutin för rörelse varje förmiddag. Barnen tränas i att röra sig till musikens rytm, tränar på ett lustfyllt sätt och uppmuntras att skapa sina egna rörelseuttryck. Dessutom uppmuntras de att på ett roligt sätt uppträda för och leda sina kompisar.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa och uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer,
  Gr lgr11
 • röra sig allsidigt i olika miljöer samt förstå vad som kan påverka hälsa och välbefinnande
  Gr lgr11
 • Centralt innehåll
 • Skapande genom lek, bild, musik, dans, drama och andra estetiska uttrycksformer.
  Gr lgr11  -
 • Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.
  Gr lgr11  -
 • Fysiska aktiviteter inomhus och utomhus under olika årstider och i olika väder.
  Gr lgr11  -
 • Kost, sömn och fysisk aktivitet och hur de påverkar hälsa och välbefinnande.
  Gr lgr11  -