Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Mobbning

Nybohovsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 14 maj 2021

Under några veckor kommer vi att se filmer, diskutera, göra värderingsövningar med mera om mobbning. Du kommer i slutet av arbetsområdet få chans att visa vad du lärt dig genom att genomföra en muntlig presentation, film eller röstinspelning.

 

Ämne:  Svenska                Arbetsområde: Mobbning                 Tidsperiod: 19-22

Syftet är att du ska få träna på muntligt berättande för olika mottagare, om ett ämne hämtat från vardag och skola. Med hjälp av stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel ska du träna på att planera och genomföra en muntlig presentation.

Mål: När arbetsområdet är slut ska du veta vad mobbning är, varför mobbning kan förekomma, vilka olika roller en mobbare kan ha, hur man kan få stopp på mobbning, vart barn och unga kan få stöd och hjälp vid mobbning, vad skollagen och diskrimineringslagen säger om mobbning och vad Barnkonventionen säger om barns rättigheter. Målet är dessutom att du ska använda den information du tagit del av och använda den i en muntlig presentation.

Metod:

·         Power point

·         Filmer: Maktlekar- det osynliga våldet, Alla utom Laura, Philip är mobbad, Ebba är utfryst och Bully.

·         Läsa texter

·         Diskussioner

·         Gruppstärkande övningar

·         Självbedömning

·         Muntlig presentation, film eller röstinspelning där du har chans att visa vad du lärt dig under arbetsområdet. (Enskilt eller i par).

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt: Förförståelse i form av bildstöd samt film och kortskrivning.

Formativ undervisning (Återkoppling under arbetets gång): Självbedömning utifrån en given mall.

Delaktighet/inflytande: Val av arbetssätt.

 

 

 

 Kunskapskrav

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet. Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet relativt väl. Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet väl. Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

 

 

 

Utvärdering efter arbetsområdet: Utvärdering i Teams.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Matris muntlig framställning åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback