Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Projektplanering4b_Projektberättelse_Farsta_förskolor

182351 Förskolan Morgongården, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 24 maj 2021

Tema vatten

Projektberättelse:

När vi blev tilldelade projekt Vatten tog vi en grupp barn och gick till Drevviken. Vi ville synliggöra vad som finns i och runt våra vattendrag. Barnen hade mycket funderingar på vad vi skulle få se. Många utav barnen hade besökt vatten i olika former under sommaren som dom kunde återberätta om. Vi såg att det fanns mycket fåglar vid vattnet. Som tur var hade vi tagit med oss gammalt bröd som vi matade fåglarna med. Barnen kunde då se fåglarnas beteende och upptäckte att fåglarna "ropade" på sina kompisar att här fanns det bröd = Kompissolen. Vattnet i sjön var i flytande form nu. Några barn hade sett sjön frusen = fast form. Efter det reflekterade vi om vattnets olika former och läste fakta om detta .Tillsammans med barngruppen gjorde vi en tanke karta. Barnen fick berätta vad är vatten för dom. Även föräldrarna fick göra sin egna tankekarta. Under hela året har vi jobbat med vattnet i olika årstider, från flytande till fast. Vi har jobbat mycket med experiment ; vattnets ånga, frusit in vatten på olika sett och i olika material. Använt olika kemiska begrepp som ex densitet, där vi har exempelvis experimenterat med olika vätskor. I detta ingår även begrepp som kemi, matematik och fysik. ex flyta ,sjunka, smälta, frysa, minus och plus grader. Under vintern har barnen samlat snö i en hink och sedan har dom tagit in den i värmen .Barnen har sedan reflekterat och diskuterat om vad som händer med snön. Barnen hade olika teorier om vad som skulle hända kring mängd, färg, och form. Slutsatsen var att snön smälte till vatten och var väldigt smutsigt. Diskussionen fortsatte vad händer om tar ut hinken igen?. Vi tog in snö ock kokade på spisen, då kunde barnen se att det blev vatten ånga. Vi la på ett lock, då kunde barnen se droppar som bildades. Projektet gick vidare till vattnets krets lopp. Vi har läst och tittat på fakta filmer om ämnet. Barnen intresserade sig för hur regnet kommer till oss? Med barnens tankar och lärande gick vi vidare med att skapa ett krets lopp med återvinnings material. 

Med boken Droppe har barnen fått en förståelse om vatten och kretsloppet. " Vatten droppen kastar sig ut  från sitt moln ner till jorden. Tillsammans med andra droppar hamnar han i en vattenpöl, sen i en damm och i en hink där han tvättar en hund. Han får också hjälpa till att ge näring åt en växt, innan han dunstar upp till ett nytt moln- vattnets kretslopp!! " 

Barnen visade stort intresse för havet och olika djur och växter som finns där. Vi har läst och tittat på fakta film om koraller, havssköldpaddor, musslor, sjöstjärnor, hajar, fiskar och växter. Med hjälp utav barnens skapande har vi sett barnens lärande i processen. Alla barn blev mycket intresserade av att skapa ett jätte stort "havs akvarium" där ALLA djur som ville skulle få bo= värdegrunden=Kompissolen. Tillsammans med barnen gjorde vi en lista på djur m.m som skulle få flytta in i " havet". Varje vecka har vi bockat av saker från listan av det barnen skapat. Intresset blev stort för havssköldpaddor och utifrån barnens egna val och ideer började skapandet och arbetet med detta projekt är klart till slutet av denna termin.

Barnen intresserade sig för vad som finns PÅ havet och en grupp kom på att dom ville göra bark båtar. Gruppen gick till skogen för att plocka material till sina båtar. Diskussioner och funderingar kom upp bland barnen; hur ska vi göra?, vad behöver vi? Någon kom på att vi gör ett hål med en skruv mejsel till masten, någon annan kom på att vi måste slipa bark bitarna med sandpapper.

Vi tittade på en liten film om barkbåtar och barnen och kom på att seglen skulle göras utav stora blad istället för tyg för att inte skräpa ner i miljön då vi sjösätter båtarna i Skönstaholms dammen.

Just nu experimenterar vi och målar vi med oljekritor och vatten färg. 

Arbetet med tema vatten fortsätter hela terminen ut och på Lär loggan kommer ni att se det "stora havs"  temat som barnen jobbat med.

 

 

 

 
 

 

 


Läroplanskopplingar

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback