Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVESVE02

Tala om litteraturen, upplysning och romantik (2021fix)

Bromma gymnasium, Stockholm Gymnasieskolor · Senast uppdaterad: 20 maj 2021

Detta litteraturmoment går över två litterära epoker: upplysningen och romantiken. Det tar upp kända författare från epoken och avslutas med ett muntlig anförande om en författare. Ni kommer även att examineras i de olika skrivuppgifterna i momentet.

 

Innehåll och syfte Detta moment kommer att ta upp den litteraturen från de två epokerna med nedslag på kända författare och utdrag ur deras texter. Ni kommer även att tilldelas en författare som blir er egen fördjupning, som ni i slutet kommer ni att hålla en muntlig presentation om. Fakta och textutdrag kommer att varvas med kreativa uppgifter och reflektioner som sätter litteraturen i samband med epokerna och tankar som fanns då.

Lärandemål Ett övergripande mål är att du ska kunna förstå sambandet mellan litteraturen och den tid som den skrevs i (upplysningen och romantiken). Du ska kunna läsa och tolka litteraturen och se samband och skriva reflektioner med hjälp av dina egna tankar och känslor utifrån texterna. Parallellt med detta ska du också öva dig på och förbättra din muntliga förmåga i form av att delta i diskussioner, samt att planera och genomföra ett muntligt argumenterande anförande (disposition, stilfigurer, argumentationsteknik, kontakt med åhörare, presentation m.m.).

Undervisningen har olika arbetssätt som: föreläsning, läsa och analysera textutdrag, arbeta med diverse uppgifter, samt reflekterande skrivande. I momentet kommer du även självständigt behöva samla och sovra material om din specifika författare. Vi kommer att hålla rundabordsdiskussioner för att hitta den tes som du ska driva om din författare.

Formativ bedömning görs fortlöpande i undervisningen, arbetet på lektionerna och de olika deluppgifterna som vi arbetar med. Allt det du gjort kommer att sammanställas till en totalbedömning i slutet av momentet. Du kommer också att bedömas efter det muntliga argumenterande anförandet

 


Läroplanskopplingar

Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag i och inför grupp. Användning av såväl digitala som andra presentationstekniska hjälpmedel för att stödja och förbättra muntliga framställningar.

Svenska och internationella författarskap, såväl kvinnliga som manliga, och skönlitterära verk, vilket även inkluderar teater samt film och andra medier, från olika tider och epoker. Dansk och norsk skönlitteratur, delvis på originalspråk. Relationen mellan skönlitteratur och samhällsutveckling, dvs. hur skönlitteraturen har formats av förhållanden och idéströmningar i samhället och hur den har påverkat samhällsutvecklingen.

Skönlitterära verkningsmedel. Centrala litteraturvetenskapliga begrepp och deras användning.

Matriser i planeringen
Tala om litteraturen - upplysningen och romantiken
Uppgifter
Manus till Tala om litteraturen
Manus till Tala om litteraturen
Manus till Tala om litteraturen
Manus till Tala om litteraturen
Manus till Tala om litteraturen
Manus till Tala om litteraturen

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback