👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fg Idrott och hälsa- reflektionsuppgift åk.8

Skapad 2021-05-25 14:08 i Fäladsgården Lunds för- och grundskolor
Grundskola 8 Idrott och hälsa
Idrottens himmel och helvete - reflektionsuppgift, åk 8 Det finns mycket som är positivt med idrott men tyvärr finns det även baksidor. I det här arbetsområdet kommer du att få lära dig mer om olika problemområden i idrottsvärlden för att sedan själv skriva en reflekterande text om ett av områdena.

Innehåll

Undervisning

Läraren presenterar de olika problemområdena och avsnitten i serien Idrottens himmel och helvete från UR-play.

Hur påverkas individen av att det ser ut så här? Vad kan skolan och samhället göra för att minska och hitta lösningar på problemet.

Uppgift

Du ska fokusera på ett problemområde och börja titta på det avsnittet.

Valbara problemområden - framförallt från säsong 3:

Öppna sedan ett dokument och besvara dessa frågor, går bra att skriva under varje fråga och att göra det som en löpande text.

 1. Beskriv kort varför ämnet intresserar dig. Du måste inte ha någon personlig koppling utan det kan vara att du vill lära dig mer om ämnet.
 2. Beskriv problemet och hur det påverkar individ och samhälle. Utgå från avsnittet men du ska även leta information på Gleerups och på Internet om ämnet. Kom ihåg att redovisa dina källor. Försök bli expert på problemområdet.
 3. Beskriv vilka lösningar som finns på problemet eller hur man åtminstone kan minska problemet.

Uppgiften får omfatta max 1,5 A4-sida.

Tips! När du letar information om de olika ämnena kan du läsa på Gleerups om:

Ätstörningar

Jämställdhet och genus

Det finns också tips på hemsidor och artiklar i dokumentet “Exempel som förtydligar idrottens himmel och helvete”.

Sök på ämnet på internet och försök hitta artiklar som tar upp ämnet, var noga med att kolla att det är en seriös källa.

 

Lycka till!

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.
  Idh  7-9
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.
  Idh  7-9
 • Olika definitioner av hälsa, samband mellan rörelse, kost och hälsa och sambandet mellan beroendeframkallande medel och ohälsa.
  Idh  7-9
 • Kroppsideal inom idrotten och i samhället i övrigt. Dopning och vilka lagar och regler som reglerar detta.
  Idh  7-9

Matriser

Idh
Fg Idrott & hälsa matris

E- nivå
C-nivå
A-nivå
Teoretiskt: Idrott & hälsa
Eleven kan på redogöra för problemområdet samt hur det påverkar individ och samhälle. Eleven kan presentera en eller flera lösningar på problemet med enkla resonemang.
Eleven kan tydligt redogöra för problemområdet samt hur det påverkar individ och samhälle. Eleven kan också presentera en eller flera lösningar på problemet med underbyggda resonemang. Har minst en annan källa än avsnittet.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med olika faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan. Eleven kan mycket tydligt redogöra för problemområdet samt hur det påverkar individen och samhället. Eleven kan också presentera en eller flera lösningar med väl underbyggda resonemang. Har minst en annan källa än avsnittet.