Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Minoritetsspråk i Sverige

Fruängens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 28 maj 2021

Vad ska vi göra?

Som avslutning på år 8 ska ni göra grupparbeten om minoritetsspråk.

Redovisningen ska vara muntlig OCH en informativ plansch (bild och ord). Använd er av olika digitala redovisningsformer (powerpoint, film, podd etc, så länge ni kan ha det på er dator), men kom ihåg plansch!

De källor ni använder anger ni i ert arbete.

Ni ska också göra 3-5 tipsfrågor (1 X 2) till er plansch. Frågorna lämnas in till läraren senast fredag. Vi avslutar med tipspromenad på tisdag.

Redovisningen ska vara 10 minuter lång. Ordningen kommer att lottas.

Material

Börja med att läsa om ert språk på ne.se (som du hittar i Skolplattformen-min skola-digitala resurser).

Sök er vidare därifrån. Använd t.ex: ur.se, sli.se, sprakradet.se/minoritetssprak, sdrf.se/sdr, ethnologue.com


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback