Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Hydraulik & pneumatik

Djupedalskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 26 maj 2021

När cylindrar och slangar kopplas ihop kan man fylla systemen med gas (t.ex. luft) eller vätska. Gasfyllda system kallas pneumatiska medan vätskefyllda system kallas hydrauliska. Vi kommer prata om teorin bakom dessa system och sedan ska ni arbeta praktiskt med dessa. Ni ska alltså planera och konstruera en egen konstruktion där någon del kan styras med hjälp av pneumatik eller hydraulik.

Ni kommer att få arbeta med teknik fram till och med vecka 21 och ni kommer jobba i grupper om 2-3 personer i. Ni får själva välja ert projekt, men det ska vara en konstruktion där något rör sig med hjälp av pneumatik (luftryck) eller hydraulik (vätsketryck). Om ni har svårt att komma på något själva finns några förslag i länkarna som jag har lagt upp på classroom. Det finns en del material i skolan att använda, men ni får också skaffa eget material och använda. Oavsett vad ni väljer ska ni göra följande:

 

 

En projektplan som innehåller er idé, en tidsplan, en skiss/ritning, samt lista på vilket material ni ska använda och en dokumentation.

En fysisk modell i form av en fungerande teknisk konstruktion som ni gör med hjälp av er skiss/ritning.

En rapport i form av en video som beskriver hur konstruktionen är uppbyggd och hur den fungerar, dvs hur de olika delarna samverkar med varandra, samt för- och nackdelar med det material du använt och likheter/skillnader mellan din konstruktion och någon annans. Redovisa även vilka hinder ni har stött på och hur ni har övervunnit dem. Ovanstående punkter ska också vara med i eran video. Varje elev ska lämna in en egen video.


Läroplanskopplingar

Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Återvinning och återanvändning av material i olika tillverkningsprocesser. Samspel mellan människa och teknik samt människans möjligheter att skapa tekniska lösningar som bidrar till hållbar utveckling.

Matriser i planeringen
Teknik 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback