👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

VT 21 Speech

Skapad 2021-05-26 21:58 i Holstagårdsskolan Helsingborg
Grundskola 9 Engelska
An argumentative speech. "A speech should not just be a sharing of information, but a sharing of yourself." Ralph Archbold

Innehåll

Att hålla tal är en konstform som kräver mycket träning. Det handlar inte bara om att stå och prata om något, utan talaren ska fånga sina åhörare. När man håller ett tal är det viktigt att tänka på kroppsspråk, röst och framför allt att vara väl förberedd.

 

Du ska hålla ett argumenterande tal på 3-4 minuter. Du ska ta fram fakta och argument för och emot ett ämne som du själv väljer. Du ska träna på att redovisa, diskutera och argumentera för ditt ämne.Talet ska framföras för klassen onsdag vecka 22.

 

Ämnet är valfritt men du ska ha med du ska tänka på att ha med följande begrepp:

PATHOS (spela på känslor), LOGOS (presentera fakta) och ETHOS (trovärdighet).

 

Du hittar mer information i Classroom.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  En
 • använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,
  En
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och
  En
 • Centralt innehåll
 • Åsikter, erfarenheter, känslor och framtidsplaner.
  En  7-9
 • Olika sätt att bearbeta egna framställningar för att variera, tydliggöra, precisera och anpassa dem efter deras syften.
  En  7-9
 • Språkliga företeelser för att förtydliga, variera och berika kommunikationen som uttal, intonation och fasta språkliga uttryck, grammatiska strukturer och satsbyggnad.
  En  7-9

Matriser

En
Engelska åk 9

E
C
A
Tala
formulera sig och kommunicera i tal
 • En
I muntliga i olika genrer kan eleven formulera sig enkelt, begripligt och relativt sammanhängande.
I muntliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, relativt tydligt och relativt sammanhängande. Eleven formulerar sig även med visst flyt och i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation.
I muntliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, tydligt och sammanhängande. Eleven formulerar sig även med flyt och viss anpassning till syfte, mottagare och situation.
Tala
bearbeta och förbättra
 • En
 • En
För att förtydliga och variera sin muntliga kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar.
För att förtydliga och variera sin muntliga kommunikation kan eleven bearbeta och göra välgrundade förbättringar av egna framställningar.
För att förtydliga och variera sin muntliga kommunikation kan eleven bearbeta och göra välgrundade förbättringar av egna framställningar.