👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Snäckan Projektplanering4b_Projektberättelse_Farsta_förskolor

Skapad 2021-05-27 10:12 i 183321 Förskolan Sandslottet Stockholm Farsta
Förskola
Det här är Farstas mall för projektberättelse. Radera stödmaterialet i texten när projektberättelsen är färdig.

Innehåll

Syfte med projektberättelse

Projektberättelsen görs för att vi tillsammans med barnen knyter ihop och visa de processer som barnen har varit en del av under året. Den här sammanställningen delar vi med oss av till vårdnadshavarna. 

 

Projektberättelse:

Vi märkte att barnen var intresserade av sin egen familj och hus och valde därför att ha det som projekt nu under våren. Under projektets gång såg vi att barnen gick från en "jag-fokusering" till en gruppfokusering och började intressera sig för kompisarnas familjesituation också. Vi började projektet med att vi gick på promenad till alla barnens hus, barnen fick visa sitt hus för sina kompisar och berätta vilka som bor i huset tillsammans med dom och vi fotograferade barnet framför huset. Vi satte upp alla korten på barnen och husen på vår dokumentationsvägg så att barnen kunde se bilderna och reflektera och diskutera tillsammans med oss och sina kompisar. 

När vi hade besökt alla barnens hus hade vi en samling där alla barnen fick sin husbild och fick berätta om sitt hus och sin familj för sina kompisar och sen satte vi tillbaka bilderna på dokumentationsväggen. Vi har märkt att barnen själva har hållit projektet levande genom spontana diskussioner och reflektioner. Barnen fick sen i mindre grupper skapa sitt hus av mjölkkartonger samtidigt som de fick se på sin husbild och vi kunde se att barnen reflekterade över vilka färger huset hade, på vilket håll panelen är lagd åt, hur fönstren och dörren såg ut och vilka olikheter och likheter som fanns mellan husen. 

Med de äldre barnen gjorde vi intervjuer om barnens hem och familjer och det var roligt att höra hur de upplever sitt hus och familj.

Barnen har varit drivande i projektet och vi har lyssnat mycket på vad barnen har pratat om och plockat upp det i projektet. Vi har uppmuntrat barnens samtal med varandra. 

Inne på avdelningen tycker barnen mest om att vara i hemvrån, bilbordet och vid bygg och konstruktion och läshörnan, vi har planerat avdelningen med olika stationer så att det ska bli en jämn uppdelning av barnen vilket skapar ett större lugn i barngruppen. Barnen har även blivit intresserade av skapandebordet och barnen kan plocka fram saker själva och sätta sig och klippa och klistra, rita och måla.