Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 4

Leksaksdag

Kronans förskola, Östersund · Senast uppdaterad: 27 maj 2021

Barnen får ta med en leksak hemifrån

Barnen önskar leksaksdagar lite då och då på Klövern. De får då ta med en leksak hemifrån. På en samling får barnen berätta om sin leksak i lugn och ro. Vi ställer frågor såsom, ”Vad/av vem har du fått den från?”, ”Varför tog du med just det/den?” och ”vad brukar du ha leksaken hemma, i ditt rum?”. Barnen får då träna på att prata inför grupp, vilket en del barn kan tycka kännas konstigt. Då de har en leksak med sig som de känner sig trygga med riktas uppmärksamheten mot leksaken och inte mot de själva, vilket gör att de barn som inte pratar så mycket annars, blir väldigt ”pratglada” här. Barnen får ha med sin leksak under leken hela dagen, och vi är väldigt noga med att de själva får ha ansvar för sin leksak.   

 

Syftet med aktiviteten är att barnen ska få känna att alla lyssnar på dem och att de har något roligt att berätta, och få visa. Vi uppmärksammar barnens språk och deras förmåga att svara på frågor och att kunna återberätta något de varit med om med sin leksak. Här kan vi pedagoger styra frågorna på ett bra sätt.  

 

Vi övar på turtagning då vi lägger stor vikt vid att de andra barnen ska vara tysta, lyssna och vänta på sin tur. Barnen får även möjlighet att räcka upp handen och ställa frågor till varandra om de olika leksakerna. Med vår aktivitet lär vi även barnen att ta ansvar och vara rädda om saker. Vi lägger stor vikt vid att barnen ska respektera varandras saker och fråga om de vill ”undersöka” någon annans leksak.

 

 

 

Vi dokumenterar aktiviteten genom att fotografera med IPad  


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

får nya utmaningar som stimulerar lusten att erövra nya erfarenheter och kunskaper,

Matriser i planeringen
Matris Barns delaktighet och inflytande
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback