Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Häxorna

Vifolkaskolan 7-9, Mjölby · Senast uppdaterad: 28 maj 2021

Vi bearbetar boken Häxorna av Roald Dahl genom högläsning, egen läsning, samtal, läsförståelseuppgifter samt skriftliga uppgifter.

Syfte

Syftet är att du ska utveckla förmågorna med fet stil.

  • Vi läser romanen Häxorna på olika vis.
  • Vi tränar på att analysera genom att resonera kring bokens handling, karaktärer och budskap.
  • Vi tränar på att diskutera, hålla igång och fördjupa ett samtal samt att resonera.
  • Vi tränar på att skriva på ett grammatiskt korrekt sätt.

Målet  med undervisningen

  • Du visar att du kan läsa och förstå Häxorna genom att återge läsningens innehåll och delta aktivt i diskussioner kring innehållet, handling och karaktärer.
  • Du visar att du kan analysera bokens innehåll genom att koppla till egna erfarenheter och dina kunskaper om andra texter och omvärlden.
  • Du visar att du kan samtala och resonera kring bokens budskap t ex genom att diskutera eller skriva kring utvalda citat eller frågeställningar.

Så här ska vi arbeta

Vi kommer att läsa och lyssna på Häxorna och efter varje kapitel bearbetar vi det vi har läst/lyssnat på i samtal, diskussioner och med skriftliga uppgifter.

Det här kommer jag bedöma

  • Din förmåga att läsa och lyssna, förstå och analysera boken.
  • Din förmåga att kommunicera muntligt, dels genom att bidra med ett innehåll och dels genom att bidra till att samtalet förs vidare och fördjupas.
  • Din förmåga att skriva utifrån olika frågeställningar kring boken.

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med gott flyt genom att, på ettändamålsenligt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med relativt god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Matriser i planeringen
Häxorna
Uppgifter
Uppgift 1
Uppgift 2

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback