👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tema väsen: Trollets skatt

Skapad 2021-06-01 12:09 i Gemensamt i Ludvika Ludvika
Projekt vår närmiljö
Förskola
Ett flertal barn har visat ett intresse för troll, barnen påstår att trollen har tagit Upptäckarnas skatt.

Innehåll

 

 

 

Var är vi?

Ett flertal barn har visat intresse för troll, vi har barn i ålder 1-3 år och alla har olika erfarenheter av troll sen tidigare.
Vi behöver ta reda på vad barnen redan vet och utgå ifrån en rättvis nivå för alla.
Vi upptäcker trollen tillsammans med barnen och agerar medforskare, vi tar clevertouch och Ipad till hjälp för att få in teknikens erbjudanden. 
Beroende på vart barnen leder oss så tar vi oss dit för att upptäcka mer om trollen, förhoppningsvis leder barnen oss till skogen för att få in skogsmiljö. 
Ett barn har hittat ett trasigt sugrör på gården som man kan rulla ut, barnet berättar för oss att det är en skattkarta som trollen har lämnat, trollen har tagit en skatt från upptäckarna! Barnets vårdnadshavare berättar vid lämning att barnet har pratat hemma om att vi ska hitta trollens skatt som de tagit av oss.

 

Vart ska vi?

Vi vill ge barnen möjlighet att påverka innehållet i utbildningen. Barnens visade intresse tas tillvara genom att vi agerar medforskare med barnen inom det visade intresset, troll. Barnen leder oss i temat men baktankarna är att vi ska ta tillvara teknik som clevertouch och Ipad för att ta reda på information och vi har också ordnat en trolldräkt till oss pedagoger för att tillfredsställa intresset hos barnen. 
Syftet är att barnen ska känna att de tas på allvar, att vi pedagoger är deras medforskare och att de har inflytande i utbildningen. 

  


Hur gör vi?

Vi låter barnen leda oss in i temat och bestämma vart trollen bor med hjälp av bland annat clevertouch och Ipad, vi erbjuder också böcker för att få en variation.  När de har kommit på det så tar vi en skattjakt med den aktuella kartan och en av oss pedagoger agerar troll i skogen med en skattkista. Trollet får agera som ett snällt troll med de egenskaper som barnen förhoppningsvis får fram. Vi går vidare därifrån, tanken är att (På grund av kort om tid innan semester) Vi får en avslutning där vi får skatten av trollen och firar med t.ex. daddelbollar (sockerfria).

Vi har också en mindre utställning med bilder och t.ex fynd i hallen för att barnen ska få chans till att visa sina vårdnadshavare och för att de ska ha möjlighet att ta del av det vi gör.

Hur blev det?

Vi får se!

 

Kopplingar till läroplanen

 • tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,
  Lpfö 18
 • intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,
  Lpfö 18
 • får ett reellt inflytande över arbetssätt och innehåll.
  Lpfö 18
 • främja barnens förmåga att vara delaktiga och utöva inflytande över sin utbildning,
  Lpfö 18
 • fantasi och föreställningsförmåga,
  Lpfö 18