Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Svensk språkhistoria 9:2 vt 2021

Gluntens montessoriskola personal, Grundskolor · Senast uppdaterad: 3 juni 2021

Svenskan är ett indoeuropeiskt språk. Betyder det att vi talade indiska förut? Hur kan man veta man att svenskan är ett indoeuropeiskt språk egentligen? Kan man se det på språket? Vad kommer hända med svenskan i framtiden? När vi lånar många så många ord från engelskan, betyder det att engelskan kommer att ta över och svenskan försvinna? Vad kan vi lära oss från historien om hur svenskan kan tänkas se ut i framtiden? Finns det andra språk som har haft inflytande över svenskan på samma sätt som engelskan har idag? Allt det här och lite till får du reda på under området, Språkhistoria. Häng med på en resa genom tiden från forntiden fram till idag.

Beskrivning av arbetsområdet:

I det här arbetsområdet kommer du att lära dig mer om svensk språkhistoria.

Du lär dig om de olika språkperioderna som språket genomgått.

Arbetar självständigt utifrån kapitlet om språkhistoria i Ess i svenska lärobok 9, parallellt med genomgångar.

Vi skapar en tidslinje och försöker nöta in de olika språkperioderna (runsvenska, äldre fornsvenska, yngre fornsvenska, äldre nysvenska, yngre nysvenska och nusvenska) och lär oss om svenskans släktskap med andra språk genom att studera det indoeuropeiska språkträdet.

Området avslutas med ett prov på språkhistoria där du får visa dina faktakunskaper och din förmåga att resonera om svenskans utveckling och särdrag. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Svensk språkhistoria 9:2 vt 2021
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback