👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Friluftsliv och utevistelse åk 5

Skapad 2021-06-08 12:12 i Granbergsskolan F-6 Bollnäs
Grundskola F Idrott och hälsa

Innehåll

I området friluftsliv och utevistelse ingår bland annat orientering, skridskoåkning och längdskidåkning. Dessutom ingår olika aktiviteter som handlar om allemansrätten och vad och hur jag får göra i naturen.

Matriser

Idh
Friluftsliv och utevistelse

Glida och balansera

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Skridskoåkning
Jag åker skridskor men det kan vara svårt att hålla balansen.
Jag kan åka skridskor med fart. Jag kan svänga, bromsa och åka baklänges. Jag kan ställa mig upp om jag ramlar. Jag tycker det är ganska lätt att hålla balansen och jag ramlar sällan.
Jag kan åka skridskor i hög fart samtidigt som jag kan svänga, stanna och växla mellan framlänges- och baklängesåkning med bibehållen fart och kontroll. Jag har mycket god balans och ramlar ytterst sällan.
Jag kan göra tvära svängar, piruetter och hopp. Jag kan kontrollera klubba och boll samtidigt som jag åker i hög fart.
Längdskidåkning
Jag kan förflytta mig på längdskidor.
Jag kan åka diagonalåkning. Jag åker med glidfas och ramlar sällan. Jag kan jag ställa mig upp utan hjälp när jag har skidorna på mig.
Jag kan åka med god balans i både uppförsbackar och nedförsbackar och ramlar nästan aldrig.
Jag kan åka längdskidor med hög fart och samtidigt växla mellan olika tekniker såsom diagonalåkning, stakning och saxning med bibehållen fart och kontroll i både uppförs- och nedförsbackar såväl som vid plant underlag.

Orientering

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Orientering
Jag kan förstå och hitta rätt med hjälp av tydliga kartor över skolgården. Jag kan betydelsen av några av kartans färger och några karttecken.
Jag kan förstå och hitta rätt med hjälp av kartor över skolgården och området strax utanför. Jag vet vad de flesta av kartans olika färger betyder och jag kan ett flertal karttecken.
Jag kan förstå och hitta rätt med hjälp av tydliga kartor i områden utanför skolgården och jag kan hitta rätt i skog med hjälp av tydliga stigar och andra vanliga karttecken.
Jag kan förstå och hitta rätt med hjälp av skogskartor även i områden utanför stigar och andra tydliga karttecken. Jag vet betydelsen av många karttecken och kan använda dessa för att förstå vart jag är och vart jag ska.

Friluftsliv

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Vindskydd
Jag kan bygga ett enkelt vindskydd av en presenning.
Jag kan bygga flera olika sorters vindskydd. Jag kan använda min kreativitet för att hitta lösningar på problem som uppstår under byggandet.
Jag kan anpassa byggandet till platsen där jag bygger, jag kan använda knopar för att spänna fast presenningen. Jag kan förklara mina tankar om varför jag valt att bygga på ett visst sätt.
Eldning
Jag kan göra en enkel eldstad.
Jag kan göra en eldstad som minskar risken för att en eld skulle sprida sig. Jag kan förklara hur jag skulle göra för att tänka en eld.
Jag kan välja en plats som är säker att elda på och jag kan förklara de viktigaste delarna för att kunna tända en eld och se till att den inte sprider sig
Allemansrätten
Jag kan förklara allemansrättens grundprinciper och försöker följa dessa när jag visas i naturen.
Jag vet några rättigheter och skyldigheter enligt allemansrätten. Jag använder mina kunskaper när jag vistas i naturen.
Jag har god kännedom om allemansrättens och dess rättigheter och skyldigheter. Jag kan använda mina kunskaper för att prata om samband kring hur naturen kan påverka vår hälsa.