Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Läsa skönlitteratur och redovisa min bok

Hertsöskolan, Luleå Kommun AUF · Senast uppdaterad: 7 september 2021

Läsning bidrar till att du utvecklar en mängd olika förmågor. Självklart förbättras din läsförståelse och din läshastighet. Du utökar ditt ordförråd och kan på sikt läsa svårare texter. Läsningen tränar hjärnan. Att kunna läsa är något som påverkar både uppmärksamheten, minnet och förmågan till ett abstrakt tänkande. Hjärnan skapar inre bilder och översätter språk till platser och sammanhang. Hjärnans synapser stimuleras mer än när man kollar film och får bilderna färdiglevererade. Det finns forskning som visar att läsningen minskar stress med upp till 68 procent. I studien som kommer från University of Sussex Reasearch. Det verkar faktiskt funka bättre än att lyssna på musik eller promenera. Läsningen gör dig mer allmänbildad. Genom böcker kan man öva upp sin inkännande förmåga att se världen ur andras perspektiv. Man får inblick i andras liv, känslor och tankar men även andra länders förhållanden och hur problem i andra delar av världen uppstår och lösningar på dem. Genom läsningen kan du utforska världen och dig själv på samma gång.

Planering

 

Vecka 36 - 39

Läsa och presentera din bok både skriftligt och muntligt.

 

Börja läsa en ny bok:

Nu har du valt en bok som du ska läsa under fyra veckor. Viktigt att du planerar tid för ditt läsande men se till att du läser vid flera tillfällen under veckan .

Läslogg

Det är mycket viktigt att du planerar din läsning genom att räkna ut hur många sidor du behöver läsa per vecka för att hinna klart till vecka 39. Du kommer att behöva läsa regelbundet hemma. Genom att arbeta med loggen tränar du på att reflektera över det du läst och formulera egna tankar kring texten. Det är alltså viktigt att du utvecklar dina svar. 

Bokredovisning sker fredag 1/10 och då ska du redovisa både skriftligt och även muntligt och då ska du använda dig av det du skrivit i läsloggarna. 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Skriva och muntligt redovisa ett boktips
Uppgifter
Bokredovisning
Läslogg
Läsläxa v.36-39

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback