Skolbanken Logo
Skolbanken

Litteraturens möjligheter

Kunskapshusets förskola, Eslöv · Senast uppdaterad: 9 september 2022

Hållbara relationer till allt levande i vår omgivning utifrån boken "Kurran och Pigan - räddar en liten".

Mål:

Erbjuda barnen möjlighet att utvecklas i att kommunicera, reflektera och att uttrycka sina tankar och åsikter samt en ökad förståelse för begreppet hållbara relationer till allt levande i vår omgivning.

 

Bakgrund och Syfte:

Vi upplever att vår barngrupp har utvecklat sin kommunikativa förmåga och därför vill vi nu uppmuntra att de erbjuds möjlighet till att kommunicera på olika sätt. Syftet är att bearbeta boken "Kurran och Pigan räddar en liten" genom att observera bokens innehåll, kommunicera bokens innehåll på olika sätt, reflektera kring bokens innehåll kopplat till barnens erfarenheter och koppla det till nya undervisningssituationer. 

 

Aktivitet och Metod/Teori:  

 

Vad ska vi göra?

• Läsa boken "Kurran och Pigan - räddar en liten"

• Olika estetiska uttrycksformer utifrån vad som fångat barnens intresse i boken 

• Använda oss av luppar och studera småkryp på nära håll 

• Leka genom bokens innehåll

• Reflektera bokens innehåll

• Arbeta med digitala uttryckssätt

 

Hur ska vi göra?

Undervisningen sker i den vardagliga verksamheten både inomhus och utomhus och undervisningen kan se olika ut beroende på vad fokus riktas mot. Vi väljer att dela in barnen i olika gruppkonstellationer, både stora och små grupper. Detta gör vi för att ge varje barn möjlighet att bli sedd, ge barn möjlighet att få en ökad koncentration och ge barnen en likvärdig undervisning utifrån deras förutsättningar.

 

Teori:

Lekresponsiv undervisning: 

Undervisning som sker i lyhörd respons till leken, där pedagogerna deltar och tillför både lärande och fantasi. Barnen utvecklar nya lekar och nya lekroller samtidigt som de lär sig om någonting som ligger utanför leken. Centralt i den här typen av undervisning är att både pedagoger och barn skiftar mellan det som kallas för "som om"- det fantasifulla, och det som är på riktigt "som är". 

Poststrukturellt informerat undervisningsupplägg: 

Med en poststrukturell ingång utgår vi från barnens behov, intressen och erfarenheter. En undersökningsperiod där vi tar reda på vad barnen är intresserade av.  

Pragmatisk undervisningsupplägg:

Undervisningen i det pragmatiska perspektivet inriktar sig på barns meningsskapande och de didaktiska frågorna, hur vad och varför. Det är vi pedagoger som besitter kunskapen och vårt mål är att detta ska överföras till barnen.

Sociokulturellt perspektiv som undervisningsupplägg

I ett sociokulturellt perspektiv är interaktionen mellan människor grunden att lärande ska ske. Genom att låta barnen samspela med varandra kommer varje barn att ingå nya utvecklingszoner som kan bidra till ökad kunskap. 

 

Dokumentation:

För att kunna observera vad barnen gör, deras reaktioner samt deras upplevelser har vi valt att filma oss själva i samspel med barnen med en iPad. Detta ger oss pedagoger möjlighet att få vara närvarande och aktiva i stunden med barnen för att sedan under reflektionstillfällen kolla igenom filminspelning för att se vad som skedde under undervisningstillfället med barnen. Att reflektera över en filminspelning ger också oss möjlighet att se vad som fångade barnens uppmärksamhet samt vad som kan vidareutvecklas. 

 

 


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

Kap 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDEN

Kap 1. FÖRSKOLANS UPPDRAG Lek är grunden för utveckling, lärande och välbefinnande

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback