Skolbanken Logo
Skolbanken

Idrott och hälsa - Grundformerna

Öö tag bort (Streteredsgrundsär), Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 21 september 2021

Genom hinderbanor tränar vi på de tolv motoriska grundformerna.

Tidsperiod

Ht '21 ca 6 veckor

Så här kommer vi att arbeta:

Tillsammans diskuterar vi vilka de tolv motoriska grundformerna är (dessa är byggstenarna och används i alla olika idrotter och i stort sett alla rörelser och aktiviteter i vardagen). Eleverna får sedan testa de olika rörelserna och övningar genom att gå hinderbanor av olika slag.

Syfte/förmågor att utgå ifrån

Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva. Genom undervisningen ska eleverna få prova många olika slags fysiska aktiviteter.

Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att utveckla kunskaper i att planera, genomföra och värdera olika rörelseaktiviteter. Undervisningen ska även bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om vad som påverkar den fysiska förmågan och hur man kan påverka hälsan. Därigenom ska eleverna utveckla kunskaper om hur fysisk aktivitet förhåller sig till psykiskt och fysiskt välbefinnande.

Undervisningen ska skapa förutsättningar för alla elever att kontinuerligt delta i skolans fysiska aktiviteter och bidra till att eleverna utvecklar en god kroppsuppfattning och tilltro till sin egen fysiska förmåga.

Genom undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla sin samarbetsförmåga och sin respekt för andra. Eleverna ska också få kännedom om risker och säkerhet vid fysiska aktiviteter.

Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om ämnesspecifika begrepp. På så sätt ska eleverna ges förutsättningar att samtala om idrott och hälsa och presentera och utvärdera arbetsprocesser.

Kunskapskrav och bedömning

Eleverna bedöms genom diskussioner och observationer, utifrån sina förmågor att förstå och genomföra aktiviteter som tränar och utvecklar de tolv motoriska grundformerna.


Läroplanskopplingar

förmåga att röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang och att simma,

Motoriska grundformer och sammansatta motoriska grundformer, med och utan redskap.

Kommunikation om upplevelser av olika aktiviteter och hur de påverkar den fysiska förmågan och hälsan.

Grundläggande träningslära: konditionsträning, koordinationsträning, styrketräning och rörlighetsträning.

Kommunikation om upplevelser av olika aktiviteter och hur de påverkar den fysiska förmågan och olika aspekter av hälsa.

Förebyggande av skador genom allsidig träning, anpassning av belastning samt tekniker för rörelseutföranden.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika fysiska sammanhang och bidrar till att anpassa sina rörelser till syftet med aktiviteterna. Eleven visar vattenvana eller simmar.

Eleven bidrar i kommunikation om samband mellan rörelse och hälsa. Eleven medverkar i att förebygga risker vid olika aktiviteter och i att hantera nödsituationer på land och vid vatten.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika fysiska sammanhang och anpassar delvis sina rörelser tillsyftet med aktiviteterna. Eleven simmar.

Eleven kommunicerar på ett enkelt sätt om samband mellan rörelse och hälsa. Eleven förebygger risker vid olika aktiviteter och hanterar nödsituationer på land och vid vatten på ett delvis fungerande sätt.

Eleven genomför aktiviteter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser till syftet med aktiviteterna. Eleven simmar.

Eleven kommunicerar på ett utvecklat sätt om samband mellan rörelse och hälsa. Eleven förebygger risker vid olika aktiviteter och hanterar nödsituationer på land och vid vatten på ett fungerande sätt.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta rörelser i olika fysiska sammanhang och bidrar till att anpassa sina rörelser till syftet med aktiviteterna. Eleven simmar 200 meter i en följd.

Eleven bidrar i kommunikation om samband mellan rörelse, fysisk förmåga och hälsa. Eleven medverkar i att förebygga risker vid olika aktiviteter och i att hantera nödsituationer på land och vid vatten.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta rörelser i olika fysiska sammanhang och anpassar delvis sina rörelser till syftet med aktiviteterna. Eleven simmar 200 meter i en följd.

Eleven kommunicerar på ett enkelt sätt om samband mellan rörelse, fysisk förmåga och hälsa. Eleven förebygger risker vid olika aktiviteter och hanterar nödsituationer på land och vid vatten på ett delvis fungerande sätt.

Eleven genomför rörelseaktiviteter som innefattar sammansatta rörelser i olika fysiska sammanhang och anpassar sina rörelser till syftet med aktiviteterna. Eleven simmar 200 meter i en följd varav 50 meter på rygg.

Eleven kommunicerar på ett utvecklat sätt om samband mellan rörelse, fysisk förmåga och hälsa. Eleven förebygger risker vid olika aktiviteter och hanterar nödsituationer på land och vid vatten på ett fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback