👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Europas sista vildmark

Skapad 2021-09-29 09:47 i Väskolan Kristianstad
Grundskola 5 Biologi
Varför har en ren hårig mule? Finns det blommor med päls? Kan granar ha skägg? Vems spöklika skratt hörs i skogen?

Innehåll

Vi kommer arbeta med området i smågrupper. Vi arbetar med boken, filmen samt arbetshäftet. När det är klart gör grupperna varsitt kollage i A3-format för att redovisa sina kunskaper.

Grupperna är:

Linnea, Martin och Selma

Maja, Loah och Mio

Theodor, Albin och Ella

Edwin, Oscar, Moa och Alice

Anton, Melker och Teo

Yousef, Elias och Nellie

Nåmi, Malte och Alvar

Paula, Viggo, Elina och Fabian

Wilhelm, Olivia och Rasmus

 

Slutbedömning: Grupperna tillverkar ett kollage där de redovisar sina kunskaper. Sandra går runt och lyssnar på varje elevs bidrag i diskussioner.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.
  Bi  A 6
 • Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.
  Bi  A 6

Matriser

Bi
Europas sista vildmark

Jag

---->
---->
---->
Samtalar och diskuterar
 • Bi  E 6
 • Bi  C 6
 • Bi  A 6
så jag bidrar enkelt till gruppens kunskap och redovisning av kollage
så jag bidrar mycket till gruppens kunskap och redovisning av kollage
så jag bidrar med fördjupad kunskap till gruppens kunskap och redovisning av kollage
har kunskap om begrepp och sammanhang
har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp och ger exempel på djurarters anpassningar till miljön
har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp. Jag kan förklara samband mellan en arts anpassningar till miljön. T.ex. varför skogsharen får vit päls.
har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp. Jag kan förklara samband och mönster inom arters anpassningar och den miljö de lever i. T.ex. hur fjällrävens kullar varierar beroende på bytesdjurens popularitet.