Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

5

Stora tal åk 5

Svanberga skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 3 oktober 2021

Under det här arbetsområdet kommer du få lära dig att läsa och skriva tal inom talområdet 0 - 1 000 000, träna på att lösa problemtal genom att rita en bild och att prova dig fram till rätt lösning. Dessutom kommer vi att titta närmare på det romerska talsystemet! Spännande, eller hur?

Innehåll

Tidsperiod

  • v. 36-40

Förmågor

  • Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Strategier för matematisk problemlösning i vardagliga situationer.

  • Övergripande mål och riktlinjer

Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

  • Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.
  • Använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser

Vad ska jag lära mig? 

Konkreta mål 

Du ska kunna:

  • läsa och skriva tal inom 0 - 1 000 000
  • ordna tal efter storlek
  • addera, subtrahera, multiplicera och dividera inom talområdet
  • använda metoderna "rita en bild" eller "prova dig fram"
  • avläsa och skriva tal i det romerska talsystemet

Begrepp du ska kunna:

  • tiotusental, rimligt, hundratusental, romerska siffror
  • Hur ska jag visa det? 

     Formativ

  • Under arbetsområdets gång kommer jag att bedöma din förmåga att använda dig av de olika begreppen som står ovan samt bedöma hur du muntligt och skriftligt resonerar dig fram till olika resultat.

     Summativ

  • Kunskapskontroll i form av diagnos.

Hur kan vi arbeta för att komma dit?

Arbetssätt

Vi kommer att:

  • Ha gemensamma genomgångar där vi pratar om matematik och tränar matematiska begrepp.
  • Mattekluringar
  • Arbeta individuellt samt i par/grupp.
  • Arbeta med läromedlet "Matteborgen".
  • Göra praktiska övningar och mattelekar.
  • Färdighetsträna på elevspel.se

Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga situationer.

Strategier för matematisk problemlösning i vardagliga situationer.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett relativt väl fungerande sätt och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett välfungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett välfungerande sätt och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan ge förslag på alternativa tillvägagångssätt.

Eleven har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med mycket gott resultat.

Matriser i planeringen
Stora tal, åk 5, lgr11
Stora tal åk 5
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback