Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

6

Läsförståelse årskurs 6

Vallonskolan, Östhammar · Senast uppdaterad: 3 oktober 2021

Läsförståelse tränar vi varje vecka flertal gånger i många av skolans olika ämnen. Vi läser skönlitteratur, faktatexter både enskilt och gemensamt, vi läser instruktioner av olika slag. Men ibland jobbar vi speciellt med läsförståelse när vi har svenska.

Hur ska vi lära oss detta?

Vi tränar på läsförståelse i många av skolans olika ämnen. I svenskan läser vi en text och svarar sen skriftligt på frågor av varierande svårighetsgrad. Oftast gör ni detta individuellt men ibland bearbetar vi texterna tillsammans. Vi diskuterar också de olika texternas budskap i helklass. Vi kommer att arbeta med olika typer av texter, faktatexter, berättande texter, instruerande texter, argumenterande texter och mycket mer.

 

Vi kommer att utgå ifrån två böcker med olika texter:

¤ Läsförståelse B

¤ Zick zack - Läsrummet 

 

Vad som kommer att bedömas?

¤ Du bedöms i hur du hittar tydlig information i texten samt att du kan tolka och läsa mellan raderna för att få fram ett svar på frågorna.

¤ Det bedöms hur du formulerar dina svar och hur tydliga de är att förstå. Din förmåga att delta i diskussioner i grupp och helklass och föra diskussioner framåt.

¤ Din bedömning kan du se i matrisen.

 

Hur du får visa vad du kan?

Du visar att du kan läsa en text.

Du visat att du kan jitta information på, mellan och bortom raderna genom att tolka ledtrådar och information när du läser.

Du svarar på frågor enskilt samt deltar i diskussioner om texterna i helklass.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen
Läsförståelse matris år 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback