Lgr 11, del 1 och 2
Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt deras vilja att pröva och omsätta idéer i handling och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra.
UNDERVISNING
Dessa förmågor kommer att undervisas och tränas in med hjälp av följande:
- Läsa texter, söka information, svara på frågor och lära från bland annat vår lärobok "Utkik fysik/kemi".
- Se på filmer inom området.
- Gemensamma genomgångar och diskussioner kring frågor som rör elektricitet, kraft och rörelse.
- Lära dig olika begrepp som har med arbetsområdet att göra, såsom; seriekoppling, parallellkoppling, ledare, isolator, tyngdkraft, gravitationskraft, friktionskraft för att beskriva och förklara fysikaliska fenomen och samband.
- Du kommer att få genomföra och planera enkla undersökningar.
- Du kommer att få dokumentera dina undersökningar i text och bild, där tränar vi på att dokumentera med hjälp av olika begrepp.
- Gemensamma genomgångar och diskussioner kring undersökningarna. Du kommer att få jämföra dina och andras resultat, samt ge förslag som kan förbättra undersökningen och lyssna på hur andra tänker.
- Du kommer att få göra en enkel konstruktion av ett fordon, med fokus på fart, kraft och design. Detta kommer att konstrueras enligt teknikutvecklings arbetens olika faser: Plan, skiss, ritning, prövning och konstruktion.
- Du kommer att få berätta om ditt teknikarbete i en teknisk rapport - där du beskriver arbetsgången, problem som uppstått, hur du löst dem och hur resultatet blev.
BEDÖMNING
Vi kommer att bedöma din förmåga att:
Fysik
- Samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och bemöta åsikter.
- Planera, genomföra och dokumentera enkla undersökningar.
- Använda material och utrustning på ett säkert sätt.
- Jämföra dina och andras resultat och samt ge förslag som kan förbättra undersökningen.
- Använda de begrepp du har lärt dig i arbetsområdet för att beskriva, förklara och resonera kring rörelser och fysikaliska fenomen.
- Söka information i naturvetenskapliga källor och använda dig av informationen från olika källor för att skapa egna texter.
Teknik
- Föra resonemang kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid samt kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.
- Genomföra konstruktioner enligt teknikutvecklingsarbetens olika faser: Identifiering av behov, undersökning, förslag till lösning, konstruktion och prövning.
- Dokumentera i form av skisser och skriva en teknisk rapport.
- Beskriva och ge exempel på enkla tekniska lösningar i vardagen och några ingående delar som samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
REDOVISNING
Du redovisar dina kunskaper genom att:
- Du planerar och genomför undersökningar som redovisas och bedöms utifrån hur väl du genomför och dokumenterar din arbetsgång, samt slutligen drar slutsatser kring ditt och andras resultat.
- Du deltar vid samtal och diskussioner, ställer egna frågor och framför dina åsikter och använder dig av de begrepp som du har lärt dig.
- Du använder dig av de begrepp vi arbetat med för att beskriva och förklara olika fysikaliska fenomen.
- Du genomför konstruktioner med fokus på stabilitet och hållfasthet, enligt teknikutvecklingsarbetens olika faser.
- Du dokumenterar med skisser och skriver en teknisk rapport - där du beskriver arbetsgången, problem som uppstått, hur du löst dem och hur resultatet blev.
- Du genomför de uppgifter, undersökningar och bedömningsuppgifter som du får under arbetsområdet.