👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bollekar, v.39-40

Skapad 2021-10-07 09:51 i Flogstaskolan Uppsala
Grundskola 1 – 3 Idrott och hälsa
Vi kommer under dessa veckor att utföra bollekar. Du kommer få öva på att bland annat kasta och fånga samt andra grovmotoriska moment. Du kommer också få öva på samarbete och de regler som tillhör lekarna.

Innehåll

Innehåll

 

Vad ska vi göra?

 

Under dessa veckor kommer du få möjlighet att leka bollekar. Under dessa moment kommer vi att arbeta med bland annat kasta och fånga, men även andra grundläggande grovmotoriska rörelser. Du kommer också få arbeta med att kunna samarbeta med dina kamrater och därmed få till ett enklare spel.

 

Du ska också få möjlighet att få utveckla din förståelse för lekarnas regler och hur du ska förhålla dig till dem samt öva på vilka risker som kan uppstå i de olika aktiviteterna.


De lekar vi bland annat kommer utföra är:

Stavgångsskytte med boll
Doppboll
Konboll
Kägelboll

 

 
Varför gör vi detta?

 

Syftet med detta är att du ska få möjlighet att få utveckla din grundläggande grovmotorik, bland annat kasta och fånga. Du ska få öva på att röra dig allsidigt i olika typer av lekar samt olika typer av miljö. Du ska också få möjlighet att utveckla din förmåga att samarbeta med dina kamrater samt utveckla din förståelse för regler och eventuella risker som kan uppstå.

 

Hur ska vi lära oss detta?


Du kommer få lära dig genom att:

 

Genomgång av lekar – du lyssnar på genomgången och får på så vis en uppfattning om vilka regler som kommer gälla under vald aktivitet

Olika lekar / aktiviteter - ni deltar under aktiviteterna vi gör på lektionerna och samarbetar med klasskompisarna. Ni tränar även på att utveckla era grovmotoriska grundformer t.ex kasta och fånga en boll. 

 

Vad ska du kunna efter detta?

Du ska kunna:

·       följa regler till olika slags lekar 

·       samarbeta med andra klasskompisar och på så vis få ett bra tempo i leken 

·       delta under lekarna vi gör och då använda dig av grovmotoriska rörelser, exempelvis kasta och fånga en boll

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och
  Idh
 • förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
  Idh  1-3
 • Enkla lekar och danser och deras regler.
  Idh  1-3
 • Lekar och rörelse i natur- och utemiljö.
  Idh  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten.
  Idh  E 6
 • Eleven kan genomföra olika aktiviteter i natur och utemiljö med viss anpassning till olika förhållanden och till allemansrättens regler.
  Idh  E 6