👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tema årstider/högtider

Skapad 2021-10-07 10:21 i Lingenässkolan A Kristianstad
Grundsärskola 3 Estetisk verksamhet
Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska och känslomässiga upplevelser. Genom att arbeta med skapande verksamhet kan människor bearbeta intryck och utveckla sin kreativitet, nyfikenhet och skapande förmåga. Kunskaper om och i estetisk verksamhet ökar människors möjlighet att delta i samhällets kulturliv och i annan social gemenskap.

Innehåll

Konkretiserat mål:

Du ska få lära dig:
 
Hur årstider kommer och går samt hur de följer veckorna och månaderna i kalendern. Du kommer också att lära dig om de olika högtider och liknande som kommer under året och som eleverna i klassen har anknytning till. Halloween, jul, alla hjärtans dag, påsk, valborg, ramadan, kinesiska nyåret. 
 

Undervisning

Du kommer att få:

Delta i en samling där klassen gemensamt pratar om årstiden/högtiden, hur den följer året, hur ofta återkommer den mm. Detta illustreras med hjälp av bildstöd samt konkret material som knyter an till årstiden/högtiden.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • undersöka estetiska uttryck i olika konstformer, tidsepoker, traditioner och kulturer, och
  ES
 • Centralt innehåll
 • Bilder, film, musik, sång, dans och hantverksföremål från olika kulturer och traditioner.
  ES  1-3
 • Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang.
  ES  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i att undersöka hur bilder, slöjdföremål och musik från olika tidsepoker, traditioner och kulturer är utformade.
  ES   9
 • Eleven identifierar ord, begrepp och symboler på ett i sammanhanget relevant sätt genom att visa igenkännande och samspel.
  ES   9