Skolbanken Logo
Skolbanken

Kommunikation

Ängsskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 28 oktober 2022

Vi kommunicerar och samspelar med varandra på olika sätt.

Morgonlektion - Eleven kan delta och samspela med andra genom att prata om vilka som är i skolan under skoldagen.  Eleven får möjlighet att se en helhet över dagen. Under dessa lektioner ges eleven förutsättningar för ökad delaktighet i sociala sammanhang och samspel med vuxen. 

Läsning-  Eleven ska ges möjlighet att lära sig och delta i att samspela, tala och samtala kring bokens innehåll och genom bokval fördjupa sig i de ämnesområden vi arbetar med. Under några tillfällen varje vecka får man in läsning, lyssnande under veckan. 

Måltider – Lunch och mellanmål - Vid måltider pratar vi om maten, vad vi äter, färg, smak, varmt/kallt, välja, be om mer, -Vill du ha mer? Eleven ges möjlighet att dagligen få upplevelsen och kommunikationen att samtala i olika sammanhang och miljöer. Under måltiden sker ett naturligt samspel.

MOI - Tillsammans med den vuxne arbetar man med att använda ord, begrepp, symboler och andra uttrycksformer för kommunikation. Samtalar om de olika aktiviteter vi gjort under dagen och miljöer vi vistas i. Får en repetition av dagen.


Läroplanskopplingar

Kommunikation i olika sammanhang och miljöer. Kroppsspråk, tecken, tal och andra former för kommunikation. Att uttrycka känslor och avsikter på olika sätt samt att tolka andras uttryck. Att ställa frågor, svara och ge kommentarer.

Grundläggande strukturer för kommunikation. Turtagning samt att initiera, upprätthålla och avsluta samspel eller samtal.

Bokstavsformer och sambandet mellan ljud och bokstav utifrån elevens erfarenhet och intresse. Strategier för att avkoda och förstå enkla ord och meningar.

Skönlitteratur för barn och unga. Sånger, bilderböcker, kapitelböcker, sagor och myter.

Kommunikation i olika sammanhang och miljöer. Kroppsspråk, tecken, tal och andra former för kommunikation. Att uttrycka känslor, avsikter, kunskaper och åsikter på olika sätt samt att tolka andras uttryck.

Grundläggande strukturer för kommunikation. Turtagning samt att initiera, upprätthålla och avsluta samspel eller samtal.

Bokstavsformer och sambandet mellan ljud och bokstav utifrån elevens erfarenhet och intresse. Strategier för att avkoda och förstå enkla ord och meningar.

Att skriva för hand och med digitala verktyg.

Skönlitteratur för ungdomar. Sånger, kapitelböcker, lyrik, dramatik, sagor och myter.

Sakprosatexter för ungdomar. Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud samt texter i digitala miljöer.

Eleven kommunicerar om elevnära ämnen och initierar och avslutar kommunikationen. Eleven uttrycker avsikter och tolkar andras uttryck samt deltar i att kommentera, beskriva och berätta i olika sammanhang. Eleven deltar i skrivrelaterade aktiviteter.

Eleven deltar i att söka elevnära information från olika källor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback