Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7

Tal

Gemensamt i Oskarshamn, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 30 september 2016

Vet du skillnaden mellan siffror och tal? För att bygga upp ett tal använder vi oss av siffror. I vårt talsystem, tiosystemet, har vi 10 siffror och med hjälp av dem kan vi skriva obegränsat många tal. Siffrornas värde beror på vilket plats de har i talet. Detta och mycket annat kommer du att få jobba med i det här avsnittet. 

Kursplan i ämnet

Ur syftet:

  • Undervisningen i ämnet matematik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om matematik och matematikens användning i vardagen och inom olika ämnesområden. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang.
  • Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla kunskaper för att kunna tolka vardagliga och matematiska situationer samt beskriva och formulera dessa med hjälp av matematikens uttrycksformer.
  • Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla förtrogenhet med grundläggande matematiska begrepp och metoder och deras användbarhet.
  • Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmågan att argumentera logiskt och föra matematiska resonemang. Eleverna ska genom undervisningen också ges möjlighet att utveckla en förtrogenhet med matematikens uttrycksformer och hur dessa kan användas för att kommunicera om matematik i vardagliga och matematiska sammanhang.

Ur det centrala innehållet:

  • Taluppfattning och tals användning Reella tal och deras egenskaper samt deras användning i vardagliga och matematiska situationer.
  • Ma 7-9
    Taluppfattning och tals användning Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer.
  • Ma 7-9
    Taluppfattning och tals användning Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och matematiska situationer och inom andra ämnesområden.
  • Ma 7-9
    Problemlösning Strategier för problemlösning i vardagliga situationer och inom olika ämnesområden samt värdering av valda strategier och metoder.
  • Ma 7-9
    Problemlösning Matematisk formulering av frågeställningar utifrån vardagliga situationer och olika ämnesområden.
  • Ma 7-9
    Problemlösning Enkla matematiska modeller och hur de kan användas i olika situationer.

Konkretiserade mål

Efter kapitlet ska du ha kunskap om:

* hur vårt talsystem, tiosystemet, är uppbyggt.

* siffrors platsvärde.

* heltal och decimaltal samt kunna ordna dem i storleksordning.

* att multiplicera och dividera med 10, 100 & 1000.

* avrundning av tal.

*  att räkna med de fyra räknesätten.

* prioriteringsreglerna (i vilken ordning man utför olika räknesätt).

* matematiska begrepp som hör ihop med de fyra räknesätten.

 

Arbetssätt och undervisning

Det blir gemensamma genomgångar om de olika momenten som ingår i kapitlet. Vi jobbar gemensamt med vissa uppgifter, men ni jobbar till största delen enskilt. Undervisningen varvas med problemlösning, spel och aktiviteter som utmanar ditt matematiska tänkande.

Visa vad du lärt dig

Prov efter avslutat kapitel, som delas upp vid två tillfällen. 

Tidsram

Ca 5- 6 veckor.

Bedömning

 

Se bedömningmatris


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Oskarshamns kommun Skriftlig omdömesmatris MATEMATIK åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback