Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 5

Snäckan - Kreativitet, HT21/VT22

Förskolan Pärlan, Brickebergskyrkans skolstiftelse · Senast uppdaterad: 16 juni 2022

Fokusområde

 

Var är vi? 

Oktober 2021

Arbetslaget tycker att avdelningen ska gå över till ett nytt projekt. Nu har vi lärt känna varandra och fått ihop grupperna och vi ser vad barnen är intresserade av. Barnen är bl.a. intresserade av att måla, teckna, dansa och spela teater. Barnen vill gärna vara med och utforska i de uppdrag och experiment som gjorts på avdelningen. Det här har gjort att vi har påbörjat ett nytt projekt med kreativitet i fokus. 

Fjärilsgruppen har börjat med sagodrama och Kaningruppen har börjat skapa med naturmaterial som de hittat och tagit med från skogen.

November/december

Kaningruppen har fortsatt med skapande med sådant vi tagit med från skogen. Barnen har gjort ett höstträd och en skogstavla med kottar, ormbunkar, bär, lavar, mossa m.m. 

På avdelningen har vi lyft bokstäver i alfabetet. Ett ord på bokstaven F är ”Fågel”, vilket gjorde att vi sjöng ”Fem fina fåglar” och pratade om fåglarna vi kan se på gården och ute i naturen. Det här gav inspiration till att göra fåglar som sitter i vårt höstträd. 

Fjärilsgruppen ska fortsätta med sagodrama. Bro Bro Breja och Guldlock är på tur!

Inför december har vi börjat planera för julpyssel och luciafirande. Luciafirandet medför nya sånger och ramsor som vi lär oss. Julpysslet kommer bidra till att barnen får möjlighet att skapa med olika material och tekniker. Vi tänker ha uppstyrda stationer, men även låta barnen skapa fritt!

De barn som ska börja i förskoleklass kommer att ha Bibelkul. Inom detta kommer de att få vara kreativa på olika sätt (dramatisera, teckna och återberätta)

Arbetslaget har varit på en föreläsning som handlar om kreativitet. Där lyfte föreläsaren vikten av att tänka på valet av färger i rummen och även hur rummen kan utformas för att ge inspiration. Rummen på avdelningen har därför gjorts om utifrån färger/projekt/barnens intressen. 

 

Januari 2022

När Fjärilsgruppen var klara med Bockarna Bruse tittade de på Guldlock och de tre björnarna på youtube. Barnen tycker om den sagan så vi gjorde en liten teater om den och sedan fick alla som ville vara med och leka den. Nästa saga är Törnrosa.

Båda grupperna har hört sagan om Prinsessan på ärten. 

Sagoarbetet ger möjlighet till att utveckla rollekar, dramatisera och återberätta. 

I Kaningruppen är ett av barnen väldigt intresserad av fåglar och ville gärna måla en berguv. Intresset har smittat av sig på de andra barnen i gruppen och gav inspiration till att måla olika fåglar. Dessa ska få ramar och kommer att sättas upp i hallen! 

 

Februari/Mars

Projekten på avdelningen fortsätter! Kaningrppen har testat att skapa och måla fåglar av lera. Nu börjar vi höra fler och fler fåglar när vi är ute på gården och i skogen. Snart plockar vi fram kikare och ser om vi kan få syn på några fåglar, kanske någon som barnen har gjort på avdelningen!

Sagoprojektet fortsätter för fjärilarna. Nu ska de själva få göra rekvisita till dramatiseringarna. Vi ser vilka material vi kommer att behöva för att skapa dessa. Tillsammans upptäcker vi nya sagor och ser hur vi kan arbeta med dem.

Vi vill testa att använda oss av Green Screen. Kaninernas fåglar i lera ska få en bakgrund. Utifrån sagorna och dramatiseringarna ska vi hitta bakgrunder som passar! Vi tar foton och filmar. 

April/Maj

I sagoprojektet tänker vi ta upp vad det är det som är karaktäristiskt för olika typer av sagofigurer. Vi kommer titta på olika bilder av sagofigurer och bilder av vår kungafamilj.

Båda grupperna använder Green Screen! Vi testar oss fram. Barnen i fjärilsgruppen har tagits bilder på när de har på sig sina kronor som de har gjort, och kläder som de valt. De kommer sedan att få en passande bakgrund. Kaninerna får en bakgrund till sina fåglar av lera med exempelvis skog eller träd.

Påsken har gjort att vi har pysslat tillsammans! Barnen har bl.a. ritat på ägg och skapat med äggkartong. Våren är på ingång och grupperna har även börjat plantera och målat mjölkkartonger där vi sätter våra frön. 

Vi tänker att grupperna ska få visa upp det som de har gjort under terminen på Vårfesten.

Juni

De äldsta barnen som har haft Bibelkul ska göra klart sina böcker. Deras teckningar och berättelser har samlats ihop och laminerats. De kommer att få göra en egen framsida och välja en baksida till boken. Vi kommer att marmorera framsidorna med en speciell färg som kan användas till detta. 

 

Vart ska vi?

Mål (i fokus)

- fantasi och föreställningsförmåga,

- förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

- förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen, och

-förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

(Lpfö 18)

Hur gör vi?

  • Barnens intresse/fantasi leder projektet vidare
  • Tecknar, målar, skapar med hjälp av olika tekniker, material och redskap
  • Teater
  • Dramatisering av sånger och böcker
  • Bibelkul
  • Musik
  • Dans
  • Teckenspråk
  • Dokumentation sker genom att använda avdelningens Ipads, genom väggdokumentation, blogginlägg och lärloggar. 

Barnen ska utmanas och få möjlighet att skapa nya bekantskaper. De kommer delas in i mindre grupper och få möjlighet att samspela i olika konstellationer. De får pröva olika roller i de sammansatta grupperna. Barnen ska få vara kreativa och utforska det de är intresserade av i projektet. 

Hur blev det?

Oktober 2021

Vi har påbörjat vårt projekt med kreativitet i fokus. 

Ett barn började att sjunga på ”Lilla bocken bruse” i Fjärilsgruppen. Då bestämde vi oss för att göra teater av det! Vi sjöng och spelade teater. Barnen ville gärna vara med och spela olika roller. Framöver vill vi dramatisera fler sagor!

Kaninerna har skapat med material från skogen på olika sätt. Barnen har gjort ett höstträd och en skogstavla med kottar, ormbunkar, bär, lavar, mossa m.m. Trädet och bokstaven F gav inspiration till att göra fåglar som kan sitta i trädet. Vi använde oss av papper i olika färger och fjädrar. Just nu pratar vi om att fåglarna flyttar till andra länder när det blir kallare.

November 

När Fjärilsgruppen var klara med Bockarna Bruse tittade de på Guldlock och de tre björnarna på youtube. Barnen tycker om sagan så de gjorde en liten teater om den och sedan fick alla som ville vara med och leka den.

Vi reflekterar över sagorna och kopplar dessa till verkligheten. Vad kan hända i verkligheten? Vi byter roller!

Vi övar för fullt på luciasånger och ramsor till Luciatåget. Barnen (några i taget) har fått följa med till biblioteket och lånat böcker om bl.a. Luciafirande och sådant som vi just nu är intresserade av. 

December

De äldre barnen som ska börja i förskoleklass har börjat med Bibelkul. Inom denna aktivitet har barnen fått lyssna på en saga och fått den visualiserad genom en flanoberättelse. De ska sedan rita och återberätta för att skapa en egen Bibelbok. De har även fått möjlighet att dramatisera berättelserna. Flera av barnen vill gärna vara med och klä ut sig och spela upp händelser ur Bibeln. Vi samarbetar med Korallen! På detta sätt får barnen lära känna de barn som är i samma ålder på en annan avdelning. 

Vi har gjort olika julpyssel. Barnen har gjort änglar och ljusstakar med pads, träkulor och glasburkar. De har även använt hobbylack och färg för att skapa dessa. 

Vi fortsätter med pyssel och tänker att barnen ska få använda olika tekniker. De har börjat göra små tavlor med hjälp av mallar och duttsvampar. 

Under några veckor har grupperna fått komma på ord på de bokstäver vi har pratat om i samlingen. Nu har vi kommit till bokstaven G. Tecknet för bokstäverna gör vi tillsammans och flera av barnen är intresserade av att skriva och forma dessa.

Januari 2022

Båda grupperna har hört sagan om Prinsessan på ärten. En korg med kläder som passar till att spela rollerna i denna saga finns på avdelningen. Barnen vill gärna klä ut sig och testa olika roller. Fjärilsgruppen har börjat med sagan om Törnrosa.

I Kaningruppen är ett av barnen väldigt intresserad av fåglar och ville gärna måla en berguv. Denna visades upp i en samling och gjorde de andra barnen nyfikna. Intresset har smittat av sig på de andra barnen i gruppen och gav inspiration till att måla olika fåglar. Dessa har fått ramar och kommer att sättas upp i hallen! Vi tittar även på Skrutt på UR som följer fågelspår och lär oss mer om fåglar. Med hjälp av faktaböcker får vi veta mer! 

Februari/Mars

Kaningruppen skapar med lera. Barnen är intresserade och vill gärna vara med. Vi använder oss av lera och gem för att göra vingar och ben. Barnen får skapa själva och prövar att forma med lera. 

När leran torkat målade vi med färgerna utifrån bilderna i fågelboken. Barnen har valt att avbilda olika fåglar.

Vidare i vår tänker vi att vi ska utforska mer i naturen och kanske använda oss av naturmaterial i vårt skapande. Kanske kommer vi kunna se fåglarna som vi har gjort på avdelningen. 

Sagoprojektet fortsätter för Fjärilarna. Nu har barnen själva fått göra rekvisita till dramatiseringarna. Vi ser vilka material vi kommer att behöva för att skapa dessa. Tillsammans upptäcker vi nya sagor och ser hur vi kan arbeta med dem. 

Tillsammans har vi bl.a. gjort kronor till dramatiseringarna. Mjölk-kartonger och toalettrullar har samlats ihop för att skapa exempelvis slott eller annat som vi ser i sagorna.

Barnen får möjlighet att närma sig olika kreativa uttryckssätt. Det har de visat en stor glädje i. Varje barn har utifrån sina möjligheter och i sin takt fått möjlighet att tagit steg framåt i sin enskilda utveckling, och tillsammans som grupp. Vi fortsätter framåt och ser vart vi hamnar.

 

April/Maj

Fjärilsgruppen har fortsatt med sagoprojektet. Vi har sjungit en sång om Törnrosa och lekte en musiklek där man fick prova att vara olika karaktärer i sången/sagan. Barnen fick klä ut sig i fina kläder och leka och sjunga sagan. De här kläderna har vi sen haft framme lite då och då för att leka olika lekar med prinsessor, prinsar, kungar, drottningar, feer m.m. Vi pratar om vad det är som gör att vi känner oss som prinsessor eller kungar.

Vad är det som är karaktäristiskt för olika typer av människor? Det fortsätter vi prata om.

Vi tittar på olika bilder av sagofigurer men också på bilder av vår kungafamilj, ser dom verkligen ut som prinsar och prinsessor?

Båda grupperna använder Green Screen! Vi testar oss fram. Barnen i fjärilsgruppen har tagits bilder på när de har på sig sina kronor som de har gjort, och kläder som de valt. Det blev Örebro slott som bakgrund till våra prinsar och prinsessor. Dessa bilder sitter uppe på avdelningen så att barnen kan se dem. Kaninerna har fått en bakgrund till sina fåglar av lera med skog och träd. Även dessa bilder sitta uppe på avdelningen! Barnen tittar gärna på bilderna och pratar om dem och visar de andra barnen.

Kaningruppen har haft med sig kikare ut i skogen! Vi hoppas kunna se några av de fåglar vi har gjort och kanske upptäcka andra fåglar.

Grupperna avslutade projekten med att visa upp Green Screen- bilderna på Vårfesten. Det blev som en utställning med det vi har skapat.

 

Juni

De som har haft Bibelkul har gjort en framsida till sina böcker. Barnen fick använda sig av en färg som gör att man kan "marmorera" på papper. Det var en ny teknik som barnen inte har testat tidigare. De droppade marmorerings- färg i vatten och la ner pappret i vattnet, vilket gjorde att det blev olika nyanser och former. Barnen tyckte det var spännande att se sin egen framsida att ta form och även titta på när de andra gjorde sina framsidor. Bibelböckerna gjordes klart och delades ut på 6-åringarnas avslutning. 

 

Utvärdering 20/6-22

 


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback