👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bä, bä vita lamm, har du någon ull?

Skapad 2022-02-10 10:44 i Råbergsskolan Sigtuna FSK/GR
Grundskola 3 Slöjd
Fårens ull är fantastisk att slöjda med. Du får prova att arbeta med ull som kommer direkt från fåren. Du kardar ullen så den blir fluffig och tovar den till en tygbit med hjälp av varmt vatten och såpa. På tygbiten nålfiltar du sedan ett motiv så det blir en tavla eller kanske en sittdyna. Om du hinner får du göra små bollar, armband och en vikingatida leksak.

Innehåll

Introduktion - får och ull

Vi inleder arbetsområdet med en kort film. efter filmen funderar vi över vad det är som gör ull så bra (mjuk och skön, luktar inte svett, värmer när det är kallt, svalkar när det är varmt, absorberar fukt, bakteriedödande ...)

'

Vi pratar också om vilka djur som har ull (får, get, kanin, lama, alpacka) och du som vill berätta om får eller ull får tillfälle att göra det. 

I avsnittet om får i serien "Runt i naturen - Hönsrumpa och kofötter" (Från UR) får vi lära oss om hur får lever och vad de behöver för att må bra.

Karda och spinna

Första lektionen kardar vi ull och provar på att spinna minitrådar på en slända. Innan det praktiska arbetet tittar vi på filmer hur det ser ut när man klipper får och när man kardar ull. 

Våttova

När du tovar något av ull gnuggar du ullen så att ullfibrerna (ullstråna) trasslar ihop sig. Eftersom ullen har fjäll som gör att de bara kan röra sig åt ett håll blir det mer och mer trassligt när du gnuggar och du kan göra något som sitter ihop. Vi använder varmt vatten och såpa för att ullen ska fastna bra när vi gnuggar. I början är det viktigt att tänka på att du ska använda väldigt lätta och mjuka händer för att det ska bli bra - ungefär som om du klappar en kattunge.

Det första du ska göra av din kardade ull är bakgrunden till en tavla. Blir det ull över kan du göra en boll, en gaphals eller kanske en vikingatida snurra.

Nåltova/Nålfilta

När din bakgrund är färdig bestämmer du vilket motiv du vill ha på den och skissar det på ett papper. Sedan använder du en filtnål och pickar fast färgad ull på rätt plats din tavla. Tänk på att det är lättare att använda lite ull i taget än att ta mycket på en gång. Här är några exempel på hur tavlan kan se ut när den är klar.

 

Utvärdering/Avslutning

När din tavla är färdig pratar vi om hur du tycker att ditt arbete gick och hur din tavla blev. Vi utgår från matrisen, som du får fylla i efter samtalet. 

Matriser

Sl
Tova en tavla

Tova en tavla

Bra
Jättebra
Superbra
Materialet ull
Jag vet att fåren inte behöver dödas för att vi ska kunna använda deras ull.
Jag kan säga tre olika sorters djur vi får ull ifrån.
Jag kan säga tre olika egenskaper hos ull.
Förbereda ullen
Jag kan karda ull.
Jag kan spinna en liten garnbit på en slända.
Våttova ullen
Min ull sitter ihop som en tygbit.
Min tygbit har inga hål.
Hela min tygbit är ungefär lika tjock. Jag orkade filta ullen länge så tyget är hållbart.
Nålfilta motivet
Jag har nålfiltat fast ull på min bakgrund med en filtnål.
Jag har skapat ett motiv med flera olika färger.
Jag har skapat ett motiv med olika detaljer.
Kvalitet
Jag tycker att min tavla blev bra.
Jag tycker att min tavla blev jättebra.
Jag tycker att min tavla blev superbra.