Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

3

Bä, bä vita lamm, har du någon ull?

Råbergsskolan, Sigtuna FSK/GR · Senast uppdaterad: 17 februari 2022

Fårens ull är fantastisk att slöjda med. Du får prova att arbeta med ull som kommer direkt från fåren. Du kardar ullen så den blir fluffig och tovar den till en tygbit med hjälp av varmt vatten och såpa. På tygbiten nålfiltar du sedan ett motiv så det blir en tavla eller kanske en sittdyna. Om du hinner får du göra små bollar, armband och en vikingatida leksak.

Introduktion - får och ull

Vi inleder arbetsområdet med en kort film. efter filmen funderar vi över vad det är som gör ull så bra (mjuk och skön, luktar inte svett, värmer när det är kallt, svalkar när det är varmt, absorberar fukt, bakteriedödande ...)

'

Vi pratar också om vilka djur som har ull (får, get, kanin, lama, alpacka) och du som vill berätta om får eller ull får tillfälle att göra det. 

I avsnittet om får i serien "Runt i naturen - Hönsrumpa och kofötter" (Från UR) får vi lära oss om hur får lever och vad de behöver för att må bra.

Karda och spinna

Första lektionen kardar vi ull och provar på att spinna minitrådar på en slända. Innan det praktiska arbetet tittar vi på filmer hur det ser ut när man klipper får och när man kardar ull. 

Våttova

När du tovar något av ull gnuggar du ullen så att ullfibrerna (ullstråna) trasslar ihop sig. Eftersom ullen har fjäll som gör att de bara kan röra sig åt ett håll blir det mer och mer trassligt när du gnuggar och du kan göra något som sitter ihop. Vi använder varmt vatten och såpa för att ullen ska fastna bra när vi gnuggar. I början är det viktigt att tänka på att du ska använda väldigt lätta och mjuka händer för att det ska bli bra - ungefär som om du klappar en kattunge.

Det första du ska göra av din kardade ull är bakgrunden till en tavla. Blir det ull över kan du göra en boll, en gaphals eller kanske en vikingatida snurra.

Nåltova/Nålfilta

När din bakgrund är färdig bestämmer du vilket motiv du vill ha på den och skissar det på ett papper. Sedan använder du en filtnål och pickar fast färgad ull på rätt plats din tavla. Tänk på att det är lättare att använda lite ull i taget än att ta mycket på en gång. Här är några exempel på hur tavlan kan se ut när den är klar.

 

Utvärdering/Avslutning

När din tavla är färdig pratar vi om hur du tycker att ditt arbete gick och hur din tavla blev. Vi utgår från matrisen, som du får fylla i efter samtalet. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Tova en tavla
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback