👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vinterstjärnan

Skapad 2022-02-14 18:18 i Spängerskolan Kristianstad
Grundskola 4 – 6 Svenska
Ni ska arbeta i par. En är reporter och den andra är en idrottare som ska vara med i de olympiska spelen.

Innehåll

Syfte: Formulera sig och kommunicera i tal.

Mål:

 • Du ska förbereda en muntlig presentation.
 • Du ska söka information så att du kan använda dig av ämnesspecifika ord och begrepp.
 • Du ska framföra presentationen muntligt.

IKT: När du förbereder framförandet kommer du att kunna göra research och samla fakta från internet. 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.
  Sv  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.
  Sv  E 6
 • Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.
  Sv  E 6
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.
  Sv  E 6
 • Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då utvecklade resonemang om informationens användbarhet
  Sv  C 6
 • Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar, egna formuleringar och relativt god användning av ämnesspecifika ord- och begrepp
  Sv  C 6
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare
  Sv  C 6
 • Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då välutvecklade resonemang om informationens användbarhet.
  Sv  A 6
 • Sammanställningarna innehåller välutvecklade beskrivningar, egna formuleringar och god användning av ämnesspecifika ord och begrepp.
  Sv  A 6
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.
  Sv  A 6

Matriser

Sv
Vinterstjärnan

Icke godkänd
Godkänd
Mer än godkänd
Mycket väl godkänd
Innehåll och begrepp
Du skriver av text från böcker eller nätsidor. Du saknar ämnesspecifika begrepp.
Du använder egna formuleringar och några ämnesspecifika begrepp.
Du skriver med egna formuleringar, utvecklade beskrivningar och ämnesspecifika begrepp.
Du skriver med egna formuleringar, välutvecklade beskrivningar och ämnesspecifika begrepp.
Söka information
Du klarar med vuxenstöd att söka, välja ut och sammanställa information från ett par källor och funderar då på om informationen går att använda.
Du kan söka, välja ut och sammanställa information från ett par källor och funderar då på om informationen går att använda.
Du kan söka, välja ut och sammanställa information från ett par källor och bedömer själv om de är användbara.
Du kan söka, välja ut och sammanställa information från ett par källor och väger för och nackdelar med informationens användbarhet.
Redovisa muntligt
Du klarar med vuxenstöd att genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning.
Du klarar att genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning.
Du klarar att genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning.
Du klarar att genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning samt god anpassning till syfte och mottagare.