Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Språkhistoria, de nordiska språken samt minoritetsspråk i Sverige

Långsjöskolan, Norrtälje · Senast uppdaterad: 16 mars 2022

Vi kommer att arbeta med svenska språkets historia och skillnader gentemot andra nordiska språk. Vi kommer även arbeta med de officiella minoritetsspråken och minoritetsfolken i Sverige. Detta moment kommer kombinera svenska och samhällkunskap.

Alla uppgifter och instruktioner finns på följande länk: https://edunorrtalje-my.sharepoint.com/:o:/g/personal/96rolj26_norrtalje_se/EoZXONl5B5lLnxkpspiInnsBF-0LC5IJGCdhFZpD42qqVA

Språkhistoria:
Hur har svenskan utvecklats? Vilka låneord från andra språk använder vi idag? Hur kommer språken att utvecklas i framtiden?

De nordiska språken:
Vi ska studera och jämföra de nordiska språken; svenska, danska, norska, isländska samt färöiska.
Uppgift: Fakta om de nordiska språken. Jobba tillsammans i grupp, sammanställa fakta och presentera för klassen i en powerpoint. 

De nationella minoritetsspråken i Sverige:
Vi
ska även studera de nationella minoritetsspråken i Sverige genom att titta på utbildningsradions program ”Jakten på språket”. Varje person får ett minoritetsspråk att fördjupa sig i. Er uppgift är att se avsnittet och anteckna det viktigaste som programmet tar upp.

Vi ska även fördjupa oss genom att se filmen ”Sameblod”. Din uppgift är att välja ut en scen som vi kan diskutera och skriva om, samt diskutera frågor till filmen.

Dessutom ingår några texter om språk, med tillhörande frågor, i arbetsområdet.

Samhällskunskapen kommer examineras med en gruppdiskussion där vi kommer diskutera minoritetsfolkens särställning samt konflikter mellan minoritetsfolk och ekonomiska och politiska intressen.

Bedömning: se matriser.


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

Sveriges befolkning, dess storlek, sammansättning och geografiska fördelning. Konsekvenser av detta, till exempel socialt, kulturellt och ekonomiskt.

De nationella minoriteterna och samernas ställning som urfolk i Sverige samt vad deras särställning och rättigheter innebär.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Dessutom kan eleven redogöra för de nationella minoriteterna och deras särställning och rättigheter.

Dessutom kan eleven redogöra för de nationella minoriteterna och deras särställning och rättigheter.

Dessutom kan eleven redogöra för de nationella minoriteterna och deras särställning och rättigheter.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

Matriser i planeringen
Svenska - Minoritetsspråk och nordiska språk
Samhällskunskap - Minoriteter
Uppgifter
Läsförståelsetest
Presentation av ett nordiskt språk och minoritetsspråk
Filmdiskussion - Sameblod
SH - Diskussion - Minoriteter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback