👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Syftet med vårt arbete med Hållbar utveckling är att barnen ska utveckla sin förståelse och kunskap om att de ekologiska, ekonomiska och sociala aspekterna bildar en helhet inom en hållbar utveckling. Detta för att främja barnens förståelse och handlande inom en hållbar utveckling - för att kunna tillgodose sina och dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov
Syftet med Hälsa är att vi vill ge barnen förutsättningar att utveckla sin motorik, kroppsuppfattningsförmåga och att maten påverkar vårat mående. Vi vill ge barnen en förståelse för hur viktigt det är att vi kan påverka hur vi ta hand om vår kropp/hälsa för att må bra hela livet.
Mål
Eftersom Hållbar utveckling är ett brett tema kan samtliga läroplansmål beröras, dock fokuserar vi på vissa utvalda mål för att bidra till att temat blir så konkret som möjligt för barnen.
När det kommer till den SOCIALA aspekten strävar vi främst efter att barnen känner sig trygga och delaktiga i den pedagogiska verksamheten, att fungera enskilt och i grupp, samt får förståelse för allas olikheter. Vi arbetar för att bygga bra relationer där alla är viktiga. Alla är olika, olika är bra!
När det kommer till den EKOLOGISKA aspekten strävar vi efter att barnen ska få förståelse för sin egen delaktighet i naturens kretslopp och öka deras omsorg om vår gemensamma miljö. Barnen ska få möjlighet att bli medvetna om att vi inte slänger skräp runt omkring oss, att varje individ kan göra skillnad, blir miljömedvetna och får kunskaper om naturens kretslopp, vi sparar på våra resurser och vi gör barnen delaktiga i arbetet mot hållbar utveckling.
När det kommer till den EKONOMISKA aspekten strävar vi främst efter att barnen ska bli medvetna om hur de konsumerar materialet i sin miljö. Vi samtalar om varför vi behöver vara rädda och hushålla med våra resurser.
Med HÄLSA vill vi att barnen ska få mer kunskap och förståelse för hur dom själva kan påverka sitt eget välbefinnande för att må bra hela livet.
SOCIAL HÅLLBARHET
- Vi samtalar med barnen om hur man är en bra kompis och hjälper dem i deras konflikthantering när det behövs.
- Vi samtalar om allas lika värde, lånar böcker kopplat till temat, belyser hur olika är bra och att vi alla behövs i pusslet.
- Vi använder oss av det värdegrundmaterial vi har t.ex Kompisböckerna, pratar om Barnkonventionen.
EKOLOGISK HÅLLBARHET
- Vi sorterar och återvinner material så att det kan bli nytt.
EKONOMISK HÅLLBARHET
- Vi arbetar för att barnen får en medveten tanke kring hur vårt material används
- Vi samtalar om vikten att ta exempelvis den mat man tror sig kunna äta upp för att inte behöva slänga det som blir över.
HÄLSA
- Remontloppet kommer vi att springa med glädje!
- Vi kommer att erbjuda olika rörelsepass, Friskis o Svettis, babblarna och Birgergympa.
- Vi samtalar om hälsa och kost.
- Vi pratar att kroppen mår bra av vila och återhämtning varje dag.