Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Språkbruk och grannspråk

Elinebergsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 4 mars 2022

I detta arbetsområdet kommer du att få lära dig om varför vi pratar som vi gör, varför vi använder de orden vi gör samt lära dig lite danska och norska.

Alla ord vi använder har ett ursprung. De är lånade, påhittade eller ärvda. Vi är väldigt kreativa när det gäller språket och hittar ständigt på nya ord och nya sätt att bilda meningar. Så har det alltid varit. Språket är levande och ändras hela tiden. Det beror på många saker. Människor flyttar och tar med sig sitt språk, vi reser mycket och vi uppfinner nya saker i samhället som måste få namn.

Du bär själv på en massa språk. Hur du använder ditt språk – hur du brukar det – beror på vem du talar med, var i landet du bor och vilka intressen du har. Du ska få lära dig om några olika dialekter och våra minoritetsspråk. Du ska också få lära dig lite om våra två grannspråk - danskan och norskan. 

Det var så lidt.


Läroplanskopplingar

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.

Ansvarsfullt agerande vid kommunikation i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Matriser i planeringen
Kunskapsmatris Svenska åk 6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback