Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Geografi

·

Årskurs:

4 - 6

Europaresan

Riala skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 23 januari 2023

Lär känna din egen världsdel. Du kommer att få "resa" till många spännande platser i Europa. Se naturen och landskapets skiftningar. Besöka städer och landsbygd och få större kunskap om människors levnadsvillkor på olika platser runt om i Europa.

Du ska..

.- utveckla kunskap om geografiska lägen och bli medveten om var Europas länder, städer ,vatten, berg och andra viktiga platser är belägna

- utveckla kunskap i att använda och orientera dig med hjälp av en kartbok

- bli medveten om hur samhället och naturen samspelar och vilka konsekvenser det får för naturen och människors levnadsvillkor

 

Arbetssätt:

- Se serien "Geografens testamente Europa" - samt göra arbetsuppgifter som följer seriens avsnitt

- Gemensamma genomgångar om länder, städer och andra viktiga platser i Europa

- Diskussioner i helklass och mindre grupper

- Arbete på Ipad med olika kartövningar

- Läsa utvalda kapitel ur Koll på Geografi

- Komponera en "resa" genom Europa som dokumenteras i en resedagbok

Så här kommer du bedömas:

- Genom aktivt deltagande under lektioner och i diskussioner

- Genom de skriftliga uppgifter under lektionerna

- Genom din resedagbok


Läroplanskopplingar

Utmärkande drag för några natur- och kulturlandskap i Sverige, Europa och världen.

Namn och läge på geografiska objekt i Sverige, Europa och världen. Ett urval av hav, sjöar, floder, berg, öknar, regioner, länder och städer.

Några grundläggande orsaker till och konsekvenser av fattigdom och ohälsa, till exempel bristande tillgång till utbildning, hälsovård och vatten. Arbete för att förbättra människors levnadsvillkor, till exempel genom Förenta Nationerna (FN).

Digitala och analoga kartor och deras uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Beskrivningar och enkla analyser av platser och regioner med hjälp av kartor och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil och att skriva med digitala verktyg.

Sakprosatexter för barn och unga. Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud samt texter i digitala miljöer. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och i söktjänster på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Europaresan
Resedagbok
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback