👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kudde i lappteknik

Skapad 2022-03-10 19:50 i Råbergsskolan Sigtuna FSK/GR
Grundskola 4 – 6 Slöjd
Att tänka på miljön är viktigt. När du syr denna kudde använder du till största delen tyger från lappkorgen.

Innehåll

Det finns många olika sätt att arbeta med lappteknik. Du kan göra regelbundna mönster eller lite mer huller om buller. Gemensamt för alla tekniker är att mindre tyglappar sys ihop till större tygstycken. Det gör att du kan använda tygbitar som annars är för små att använda. Det blir mindre skräp och det går inte åt lika mycket nytt tyg - fiffigt va?

                  

Arbetet med lappkudden är en direkt fortsättning efter symaskinskörkortets minikudde, där du tränade på de olika momenten för att sy en kudde. Nu ökar svårigheten lite då kuddens framsida består av (minst) 9 olika kvadrater.

Under arbetets gång

Lektionen inleds med en kort genomgång av några av momenten som är aktuella för lektionen. Vi tittar tillsammans på instruktionen i bild och text, https://lindasslojd.weebly.com/sy-en-lappkudde.html, och på steg-för-steg-kudden i klassrummet.

Du arbetar med din kudde i ditt eget tempo. Mycket av arbetet sker vid symaskinen och du fåt gott om tillfällen att träna på att tvärnåla, trä symaskinen, ställa in symaskinen på raksöm och sicksack, sy raka sömmar lagom långt från kanten och följa en instruktion.

När kudden är klar

Skriver du en utvärdering över ditt arbete och ditt resultat. Du får också fylla i en matris där du visar hur du tycker att arbetet gått.

Framgångsfaktorer

Den största framgångsfaktorn är noggrannhet. Om du är noggrann redan när du klipper ut din pappersmall och tygbitarna kommer allt att gå mycket lättare när du ska sy ihop kudden.

Trä symaskinen rätt och fäll ner pressarfoten när du syr. Nästan alltid när något krånglar är symaskinen felträdd eller pressarfoten upp. Testa gärna att sy i en annan liten tygbit först. 

Var hjälpsam. När du hjälper en kompis (genom att förklara och visa - inte göra kompisens kudde) lär du dig mer eftersom du blir tvungen att sätta ord på det du gör.

Matriser

Sl
Kudde i lappteknik

Kudde i lappteknik

Ganska bra
Bra
Jättebra
Superbra
Formge och framställa
Hur du syr din kudde
Du har börjat sy en kudde men inte blivit riktigt klar. Eller Du har sytt din kudde. Det är hål på flera ställen i den så att vadden trillar ut.
Du har klippt dina kvadrater ganska sneda. Du har sytt ihop din kudde så att sicksacken syns på den färdiga kudden. Stygnen som du sytt ihop det sista på kudden med är ojämna, men vadden hålls kvar inne i kudden.
Du har varit noga när du har klippt och sytt så kvadraterna på din kudde är jämna och raka. Du har sytt ihop din kudde så att sicksacken inte syns på din färdiga kudde.
Du har varit noga när du har klippt och sytt så kvadraterna på din kudde är jämna och raka. Du har sytt ihop din kudde så att sicksacken inte syns på din färdiga kudde. Stygnen som du sytt ihop det sista på kudden med är jämna och små så de nästan inte syns.
Verktyg, redskap och maskiner
Hur du använder symaskinen och andra redskap du behöver.
Du har ibland tänkt på att arbeta på ett säkert sätt.
Du har arbetat på ett säkert sätt med redskap och verktyg; hanterat saxar säkert, varit försiktig med strykjärnet och stängt av symaskinen när du inte sydde.
Du har ställt in symaskinen på rätt sätt för att sy de olika sömmarna. Du har sytt raksöm lagom långt från kanten så kvadraterna fått rätt form och storlek. Du har sytt sicksack nära kanten.
Du har ställt in symaskinen på rätt sätt för att sy de olika sömmarna. Du har sytt raksöm lagom långt från kanten så kvadraterna fått rätt form och storlek. Du har sytt sicksack nära kanten. Du har trätt symaskinen på egen hand.