Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Åk 9: Atomer, joner, kemiska reaktioner, atom- och kärnfysik

Rönnowskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 16 mars 2022

VI kommer att lära oss mer i detalj hur atomen är uppbyggd och vilken betydelse elektronskalen har för ljus. VI kommer att arbeta med det elektromagnetiska spektrat och vilka typer av strålning det finns och hur de påverkar människan. Du kommer också få lära dig mer om kärnkraft och mobilstrålning. Vi kommer att fördjupa oss i hur det periodiska systemet är uppbyggt. Hur ämnen binds till varandra och hur joner bildas är en del vi kommer att jobba med.

Hur ska du arbeta med ämnesområdet:

  • Vi kommer att arbeta med följande begrepp: atom, protoner, elektroner, neutroner, elektronskal, valenselektroner, atommassa, isotop, masstal, atomnummer, period, grupp, alkalimetaller, ädelgasstruktur, joner, jonbindning, jonförening, molekylförening, elektronparbindning, metallbindning, livscykelanalys, radioaktivitet, våglängd, fission, fusion, fotoner, alfa-, beta- och gammastrålning, joniserande strålning, halveringstid, kedjereaktion.

  • Vi kommer att genomföra laborationer om alkalimetaller, ädelgaser, jon- och molekylföreningar

  • Vi kommer att genomföra en laboration som undersöker vad som stoppar mobilstrålning

 

Vad skall du kunna när arbetsområdet är avslutat:

  • använda kunskaper i fysik och kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i fråga som rör användningen av radioaktiva ämnen och strålning
  • planera och genomföra systematiska undersökningar, analysmetoder av ämnen och sammanställa dessa i tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

  • använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara hur atomer sätts samman m.h.a. jonbindningar, elektronparbindningar och metallbindningar genom kemiska reaktioner, kunna beskriva hur det periodiska systemet är uppbyggt, kemiska processer vid framställning av metaller, papper och plaster, hur nedbrytning av t.ex. järn kan förhindras.

  • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara uppkomsten av partikelstrålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan på levande organismer. Hur olika typer av strålning kan användas i modern teknik, till exempel inom sjukvård och informationsteknik.

 

Hur skall du visa vad du kan (t.ex. diskussioner, prov, inlämningsuppgifter o.s.v.)

 

Du kommer att få planera (frivillig), genomföra och utvärdera en laboration. Denna lämnas in för bedömning.

Du kommer att få skriva en uppgift om strålning som lämnas in för bedömning

Du kommer att delta i en debatt som handlar om kärnkraftens för- och nackdelar.

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara uppkomsten av partikelstrålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan på levande organismer. Hur olika typer av strålning kan användas i modern teknik, till exempel inom sjukvård och informationsteknik.

Aktuella samhällsfrågor som rör fysik.

Aktuella forskningsområden inom fysik, till exempel elementarpartikelfysik och nanoteknik.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Elektriska sensorer för mätning och registrering av egenskaper hos omgivningen.

Sambandet mellan fysikaliska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till fysik, såväl i digitala som i andra medier.

Partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Atomer, elektroner och kärnpartiklar.

Kemiska föreningar och hur atomer sätts samman till molekyl och jonföreningar genom kemiska reaktioner.

Gruppering av atomslag ur ett historiskt perspektiv.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Separations-och analys metoder, till exempel destillation och identifikation av ämnen.

Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Åk 9: Atomer, joner, kemiska reaktioner, atom- och kärnfysik
Uppgifter
Laborationsprov - bevisa salter
Planera undersökning (frivillig)
Förbättra undersökning
Text: Joniserande strålning
Debatt: Kärnkraftens för- och nackdelar

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback