Skolbanken Logo
Skolbanken

SKA Rödklövern maj

Skogsgläntans förskola, Borås Förskola · Senast uppdaterad: 13 juni 2022

Vårt systematiska kvalitetsarbete, med fokus på tillgängliga lärmiljöer.

Reflektion och analys

 

Läroplansmål väljer vi längst ner. 

Förväntande effekter kommande månad

-Att barnen ser samband i naturen när vi odlar. Se ett frö växa till en planta samt vad behöver vi för att få ett frö att gro.

- Att barnen få följa grodans och fjärilens livscykel.

 

-Att barnen får mer tecken (i TAKK ) och vågar börja teckna mer själva och så även vi vuxna. Vi lär oss tillsammans.

-Att barnen ska känna igen begreppen illustratör och författare.

-delta i HSR skräpplockardag, förståelse för varför vi inte slänger skräp i naturen. Ingenting försvinner.

 

Veckoreflektion v. 18

- Vilken undervisning har vi genomfört?

- Vad har vi sett?

- Hur går vi vidare?

Kommande veckas planering.

Utvecklar Alfons lärmiljö - läser boken "vem spökar Alfons Åberg" och gör något pyssel till utställningen.

 

Planterar i pallkragarna

Barnen har varit delaktiga i att utveckla Alfons miljön. Nu har vi en pall och en helikopter.
Att tillverka spöken av papper var enklare än av tyg. Flera barn ville ha hjälp och hade svårt med tekniken. 

Vi har klippövningar av papper på hyllan kanske kan man även erbjuda klippövning i tyg. Vi fortsätter med Alfonstemat ett tag till. Lånar nya böcker samt lyssnar på sagorna på Polyglutt.

 

 

Veckoreflektion v. 19

- Vilken undervisning har vi genomfört?

- Vad har vi sett?

- Hur går vi vidare?

Kommande veckas planering.

Vi planterar frön i pallkragarna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deltar i HSR skräpplockardagen. Vi går i mindre grupper.

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Fortsätter med Alfons pyssel

 

 

 

 

 

 

Språklekar

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Vi hämtar grodägg och gör iordning en miljö där barnen kan titta, läsa, pyssla m.m. och lära sig mer om grodan och dess livscykel.

Intresset har varit olika gällande plantering. Vi hade en tanke att "mellanbarnen" kunde få  "sköta" planteringen men eftersom många av de yngre visade större intresse så fick även de som ville vara med och plantera.

Vi delade in barnen i mindre  grupper och gick under tre dagar. Det upplevdes som väldigt positivt av oss alla. Vi kunde samtala med alla barnen under tiden  promenaden. Det var många entusiastiska barn som dök i buskar och letade efter skräp. Några barn kallade sig för ”detektiver som letade skräp = skräpdetektiver” På temat skräp och återvinning tittade vi även på filmer från UR som skapade bra samtal med barnen.

Vi har läst  olika Alfons sagor och valde att pyssla till boken "Vem spökar Alfons Åberg". Barnen tillverkade olika spöken av både papper och tyg. 

Vi gjorde iordning "blåsfotboll" som var uppskattat och lite svårt. Vi gjorde även munmotorik övningar i form av kort på en clown som vi satt på spegeln för att härma med olika grimaser, samt sagor med olika språkljudsövningar i.

 

Med spänning följer barnen grodäggen, samt VH. Många VH tycker detta verkar spännande och är väldigt nyfikna.

 

Vi följer vad som händer i pallkragarna och vattnar om behovet finns. Vi tar fram "blommans livscykel", böcker om naturen och sätter upp potatisens livscykel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har kvar Alfons hörnan så länge barnen visar intresse för denna miljö.

 

 

Materialet finns tillgängligt på hyllan. Vi sätter även upp bilder vid en spegel på ex. gömma tungan, pussmun osv. osv. (Clownen)

 

 

 

 

Vi lär oss mer om grodor. Tittar på Ur vad det finns för fakta-film.

 

Veckoreflektion v. 20

- Vilken undervisning har vi genomfört?

- Vad har vi sett?

- Hur går vi vidare?

Kommande veckas planering.

Fortsätter med Grodtemat- vi målar av grodans livscykel. Sätter upp Qr-koder med grodan- fakta

 

 

 

Barnen har full koll på grodans livscykel. De har målat, pusslat grodans livscykel. De har scannat Qr-koder. Barnen står ofta vid akvariet flera stycken och undersöker grodynglen, ser om och vilka som fått ben osv. När barnen målade olika skeden i grodans liv, gjordes det med full energi, skaparglädjen var stor. Det blev, grodyngel, grodor, yngelkaret och det kan ha blivit nån dinosaur också:)

Arbetet fortsätter...

Vi sätter igång imotion över helgen och fotar/filmar vad som händer när vi inte är på förskolan.

 

 

Veckoreflektion v. 21

- Vilken undervisning har vi genomfört?

- Vad har vi sett?

- Hur går vi vidare?

Kommande veckas planering.

Vi följer Fjärilens livscykel nu när vi fått larverna (äntligen)

även grodans. Vi har färgläggning, pussel osv. som vi plockar fram i lärmiljön.

Det är mycket spännande att följa olika insekter/småkryp , det tycker även VH. 

Vi kommer att ha vår sommaravslutning vid tre tillfällen (tre e.m) VH får boka in en tid och dag och sedan pysslar de tillsammans - fjärilens livscykel, av pasta.

 

 

Månadsanalys

Vad resulterade det i? (Utgå från veckoreflektionerna) 

 

Planteringarna är gjorda - potatis, rädisor, dill. persilja, morot. Vi trodde att fler av "mellanbarnen" skulle vara lite mer engagerade och vilja delta i detta men icke. Däremot var det flera av de yngre barnen som visade "mer" intresse och därför fick de vara med på detta. Vi fick helt enkelt ändra planeringen, det gäller att vara flexibel. Vi kommer alla att hjälpas åt med vattning osv. Till hösten ser vi hur vi gör när allt ska skördas. 

Att följa grodans och fjärilens livscykel är fantastiskt, trots att det kräver en del arbete ( byta vatten, mata, koka helgmat osv. men det är så värt det). Barnen följer dessa med spänning och vårdnadshavarna är lika nyfikna - de frågar hur det går och kommer in på avdelningen. 

Vi har flera barn i gruppen som behöver mungymnastik, saknas olika språkljud. Vi har denna månad gjort iordning ett spel (blåsfotboll) vilket varit populärt. Vi har även satt upp clownbilder - gör pussmun, räck ut tungan osv. Det har inte varit lika populärt men det kanske handlar om att vi behöver visa och göra det med barnen många gånger. Vi kommer att ha det uppsatt ett tag till innan vi ändrar ev. flyttar det.

Alfons temat har varit mycket uppskattat, både böckerna vi läst, miljön samt pysslet barnen gjorde till Dalsjöforsbibliotek. Barnen har koll på vem Gunilla Bergström är och att Alfons fyller 50 år. Vi har försökt att göra reklam för denna utställning för vh, både genom att sätta upp anslag i hallen och i Unikum. Tror inte att något barn varit och tittat på det. Vi diskuterade och spekulerade hur det kom sig (även på Läsombudsträffen) och "kom fram till" att det troligtvis är för sent i terminen, alla har fullt upp!?!? Vi har benämnt orden illustratör och författare och hör att flera barn anammat dessa begrepp och vet vad de betyder. Något som vi kommer att fortsätta med, att benämna dessa begrepp.

Håll Sverige rents Skräpplockardagar är mycket uppskattade av barnen. Vi har även haft framme samtalsbilder, diskuterat vad är skräp, olika sorters skräp, återvinning m. m. Att dela barngruppen och gå i mindre grupper, vid flera tillfällen har fungerat väldigt bra. Både att tiden funnits att samtala med barnen under tiden samt att en del barn fått längta och vänta på sin tur. Det har resulterat i att när vi sagt att nu är det er tur då har svaret blivit; JAAAAA!!!

När det gäller TAKK har vi kanske inte utökat med ex. fler samtalsbilder, däremot slår vi upp ord i teckenappen om vi inte kan dem.

 

Hur går vi vidare?

Vi fortsätter med att följa fjärilen och barnen kommer att få göra något mer pyssel kring detta. Vi släpper ut dem så fort de utvecklats till fjärilar för att så många som möjligt ska hinna vara med på detta.

Språklekar är något vi kommer att fortsätta med, det behövs alltid. 

Skräpplockning är något som vi skulle kunna göra oftare tillsammans med barnen. Vi har alltid med oss påsar om vi går till skogen men vi kanske skulle kunna planera in en dag/vecka under hösten eftersom barnen längtade efter att få plocka skräp.

Vi ser även att vi behöver fortsätta med TAKK,  och utveckla detta alltefter vi utvecklar eller ändrar i lärmiljöer, både ute och inne.

 

Mål kommande månad

 

  • -Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
  • Lpfö 18
    -Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

Förväntade effekter kommande månad

-Att barnen ser och kan förstå enkla samband i naturen när vi odlar. Se ett frö växa till en planta samt vad behöver vi för att få ett frö att gro.

- Att barnen få följa grodans och fjärilens livscykel.

 

 

Utvärdera aktiva åtgärder och kränkande behandling!


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback