👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Behov i barngruppen:
Vi ser ett behov i gruppen av att utveckla barnens språk och kommunikation och utmana dem vidare i deras fantasi och lekar. Många av barnen har visat stort intresse när vi berättat olika sagor på exempelvis samlingen. I sagornas värld kan man med lek och fantasi arbeta med språket på ett roligt och givande sätt. Vi använder även "tecken som stöd" för att förstärka och främja barnens språkutveckling. Vi vill även ge barnen "verktyg" till att utmana, utveckla leken och barnens samspel.
Syfte & mål:
Gemensamt mål:
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att:
- utveckla förmågan att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra.
- få förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till hållbar utveckling.
- få förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem.
Avdelningens mål:
"Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
-Nyfikenhet, kreativitet och lust till att leka och lära.
-Fantasi och föreställningsförmåga
-Ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera i olika sammanhang och med skilda syften
-Utmana barnens nyfikenhet och förståelse för språk och kommunikation.
Undervisningsexempel utifrån Läroplansområden:
Beskriv ett nuläge.
Använd resultat och mätningar från tidigare uppföljningar, reflektioner, analyser och andra relevanta underlag t.ex. resultat från enkäter, observationer, självskattning och synpunkter som inkommit under året.
Vilket utvecklingsområde ser vi och vad är det vi vill uppnå, hur ser det ut när vi nått målen.
Prioriterat målområde: Beskriv prioriterat målområde och koppling till målformuleringar och taggar för läroplanen
Förväntat resultat:
Stöd i forskning och vetenskaplig grund:
Vilka aktiviteter/insatser ska vi göra, beskriv specifika handlingar som ska göras för att uppnå vårt utvecklingsområde
Hur låter vi barnen utforska, upptäcka, uppleva och lära: Vilka förmågor, färdigheter, begrepp ska barnen få möjlighet att möta, förstå och utveckla. På vilket sätt erbjuder vi det, hur och när?
Det här behöver vi, förskollärare och övriga i arbetslaget, särskilt tänka på i vårt förhållningssätt och agerande: Barnsyn, atmosfär, attityd och förhållningssätt. Hur planerar och organiserar vi undervisningen så att alla barn känner sig kompetenta och upplever att de har goda förutsättningar för att leka, lära och utvecklas?
Hur ska lärmiljön utformas inne och ute: Fysiskt, socialt och språkligt för att främja lek, lärande, utforskande och skapande. Tillgång till material, anpassningar och tillgänglighet.
Hur kommer vi följa upp och utvärdera effekterna: vad ska dokumenteras? Vem/vilka ska dokumentera? Hur och när ska det dokumenteras och följas?
Frågor att ställa sig i reflektions och analysdelen i Unikum.
Analys innebär att undersöka olika delar av underlaget och komma fram till ett tydligt resultat som sammanställer delarna till en helhet. Att på ett trovärdigt sätt kunna bedöma resultat och måluppfyllelse.
Följande stödfrågor ligger kvar obesvarade i planeringen och kopieras senare med till ytorna under planeringen för reflektion och analys.