👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Källkritik och Historiebruk

Skapad 2022-05-18 13:20 i Sannarpsgymnasiet Halmstad
Gymnasieskola Historia
Detta område är något som elever brukar kasta sig över av ren glädje och utropa till årets höjdpunkt. Skämt-åt-sidor, detta område är bland det mest abstrakta och konstiga i denna kurs. Historia brukar vara ändå relativt lätt, det är konkreta riktiga händelser, men nu, plötsligt, så ska vi börja analysera ifall källor är trovärdiga och syftet bakom dom har använt historiska händelser, det känns rätt out-of-place för denna kurs. Men men, det är en del av kursplanen och då måste vi ta tjuren i hornen och bara göra det.

Innehåll

 

Som tur är har vi redan behandlat båda delarna i tidigare moment, källkritiken inom uppsatserna och historiebruket lite rollspelet vi hade. Dock vill jag att ni alla ska få en till chans att uppfylla kunskapskraven. Vi ska därför bege oss in i denna dimma igen för att en sista gång klura ut vad detta innebär.

            Uppgiften i sig kommer vara väldigt speciell och unik. Detta kommer sluta med att ni ska genomföra ett prov där ni får ett antal källor som ni ska analysera och redogöra för hur pålitliga dom är samt vilket historiebruk dom använder. Inför provet kommer ni få diverse olika övningsuppgifter där ni kommer göra exakt samma sak som ni ska göra under provet. Analysera hur pålitliga källorna är samt vilket historiebruk dom använder. Jag kommer hålla två genomgångar, en på källkritik och en på historiebruk. Därefter kommer ni få arbeta fria under lektionstillfällena för att förbereda er för provet.

Matriser

His
Källkritik och Historiebruk

E
C
A
Källkritik
Eleven kan med viss säkerhet söka, granska och tolka källmaterial för att besvara frågor om historiska skeenden samt göra enkla reflektioner över materialets relevans. I värderingen utgår eleven från något källkritiskt kriterium om källans användbarhet och dess betydelse för tolkningen
Eleven kan med viss säkerhet söka, granska och tolka källmaterial för att besvara frågor om historiska skeenden samt göra välgrundade reflektioner över materialets relevans. I värderingen utgår eleven från olika tolkningsmöjligheter av källmaterialet och värderar dessa med enkla omdömen
Eleven kan med säkerhet söka, granska och tolka källmaterial för att besvara frågor om historiska skeenden samt göra välgrundade och nyanserade reflektioner över materialets relevans. I värderingen utgår eleven från källkritiska metoder och värderar med nyanserade omdömen olika tolkningsmöjligheter av källmaterialet.
Historiebruk
Eleven kan översiktligt redogöra för några historiska skeenden och händelser som har använts på olika sätt samt översiktligt förklara varför de har använts olika. Dessutom ger eleven några exempel på olika sätt att använda historia och värderar med enkla omdömen deras betydelse för nutida skeenden och händelser.
Eleven kan utförligt redogöra för några historiska skeenden och händelser som har använts på olika sätt samt utförligt förklara varför de har använts olika. Dessutom ger eleven några exempel på olika sätt att använda historia och värderar med enkla omdömen deras betydelse för nutida skeenden och händelser
Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för några historiska skeenden och händelser som har använts på olika sätt samt utförligt och nyanserat förklara varför de har använts olika. Dessutom ger eleven några exempel på olika sätt att använda historia och värderar med nyanserade omdömen deras betydelse för nutida skeenden och händelser.