Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

avdelning Igelkotten Projektplanering4b_Projektberättelse_Farsta_förskolor

182331 Förskolan Frida, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 18 maj 2022

Projekt socialhållbarhet

Syfte med projektberättelse Syfte med projektberättelse

Projektberättelsen görs för att vi tillsammans med barnen knyter ihop och visa de processer som barnen har varit en del av under året. Den här sammanställningen delar vi med oss av till vårdnadshavarna

Vad : ( innehåll)

Vi har som projekt detta läsåret att arbeta med "hållbar förskola". Den är uppdelad i tre olika delar, Social utveckling, ekonomisk utveckling och ekologisk utveckling. Vi valde att starta projektet med att lägga störst fokus på den sociala utvecklingen

Vi påbörjade med samtal med barnen om hur en är en bra kompis , det är viktigt att vi tar hand om varandra och hjälps åt. För att skapa en god grund till utveckling och lärande och för att fungera i större och mindre grupper är kommunikationen en förutsättning, men även också för att utvecklas vidare i sociala sammanhang och vara en bra kompis, ha förståelse för andra och sig själv kunna förstå handling och konsekvens samt bidra till  gruppens hälsa och välmående . Vi började med detta för att skapa en homogen grupp .

 

 

 Gruppen visar omtanke för varandra, är hjälpsamma och är trygga i gruppen. Vi är dagligen ute på gården och vi sätter stort värde på att rörelse kommer in i vår verksamhet kontinuerligt.

Vi har till exempel pratat om allas våra olikheter, att vi ser olika ut, att vi har olika behov. Tänk vilken tur att vi är olika, vad tråkigt det hade varit annars och oavsett vad så är vi alla människor och lika mycket värda!

 

 

Barnen har i samband med det fått göra handavtryck i en och samma bild, i den förenar vi oss och påminns om att vi ska ta hand om varandra.

Vi har haft fokus på känslor, Vi har målat på papperstallrikar, glada och arga ansikten. Vi pratade om hur det känns i magen när en är arg eller glad. Vi har också lyssnat på olika typer av musik där barnen har fått känna in känslan och sen dansa där efter, vi använde oss av sjalar att dansa med vilket barnen verkligen uppskattade.

  

 

 

 

 

Varför ( Syfte)

Trygghet är grunden för lärandet , vi har arbetat med för att få i hop gruppen . Vi ser att våra barnen i gruppen visar respekt , frågar sina kamrater om hjälp , är omtänksamma om varandra till viss del.

 

De yngre tar efter de äldre och samspelar bra med varandra så bygger vi upp en god kamratskap i gruppen

I det långa loppet så får vi goda samhällsmedborgare som tar ansvar för sina handlingar och visarrespekt för andra

människor. Även att de får en förståelse för att vi människor kan tänka och vara olika och visar

respekt för andra Människor .Även att de får en förståelse för att vi människor kan tänka och vara olika , inget är rätt eller fel.

 

Hur (metod)

Vi arbetar mycket i smågrupper där vi ger utrymme för dialog samtal funderingar lyfts fram öppna frågor och nyfikenhet .

 

Vi pedagoger ser att barnen använder sig av språket mer och mer för att förmedla sina tankar idéer och känslor . Vi har pratat mycket om hur det känns i kroppen när man är arg , ledsen eller glad , hur känns det när en kompis säger att man inte får vara med

 

Vi kommer att fortsätta vårt arbete med sopsammlar monstrena att återanvända material med källsortering

 

 

 

 

 

 

 

 

Barnens reflektioner om känslor


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

utveckla normer och förhållningssätt för arbetet och samvaron i barngruppen

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback