Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Projektplanering4b_Projektberättelse_Farsta_förskolor

182311 Förskolan Sagobacken, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 20 maj 2022

Bamses arbete med projekt hållbarhet

 

 

Projektberättelse:

Projektet startade med att vi försökte hitta en lämplig plats i skogen som passade vår barngrupp. Vi besökte olika platser och observerade barnen för att välja ut en plats som intresserade och utmanade barnen. Den plats vi valde innehöll lagom kuperad terräng, fallna träd, gott om pinnar, kottar och stenar. 

Vi observerade hur barnen tog sig an skogsmiljön. De klättrade över stock och sten, hittade egna små stigar och krypin. De jämförde skogens olika strukturer genom att känna på trädens stammar, mossiga stenar och blåbärsris. Vi märkte att barnens motoriska förmåga utvecklades vid varje tillfälle. Vi gjorde barnen uppmärksamma på vilka olika färger vi såg i skogen och hur dessa förändrades under årstidsväxlingarna. 

Vi tog med påsar till skogen för att låta barnen samla in naturmaterial som vi sedan tog med tillbaka till förskolan. Vi bestämde också att efter varje tillfälle i skogen ha projektsamling för att närmare undersöka barnens fynd och reflektera kring dessa. Under projektsamling fick barnen visa upp vad dom hittat och visa för sina kompisar. Tillsammans med barnen satte vi ord på hur materialet såg ut, kändes och luktade. Barnen visade stort intresse av att jämföra längd och tyngd. Vi hjälptes åt att fylla genomskinliga plastflaskor med naturmaterialet som barnen sedan fick använda i sin lek. 

Något som verkligen intresserade barnen var när vi hittade bajs i skogen. Barnen hade många olika teorier om vem det var som hade bajsat. Vi tog med luppburkar, samlade in bajs och lät barnen studera bajset på nära håll. Vi tog med oss bajset till förskolan och använde det i våra projektsamlingar. Vi lät barnen plantera bajs för att undersöka vad haren, mamma, vovven och rådjuret ätit. Tyvärr lyckades vi inte med detta eftersom det inte växte upp någonting.

Under veckans projektdagar använde vi oss av naturmaterialet i kombination med t. ex. målning, teckning, klipp och klistra och vattenexperiment. 

Barnen målade i de färger vi sett i skogen med både flaskfärg och temperablock, dom tecknade med tusch och pastellkritor. Under tecknandet fick barnen avbilda det dom hittat i skogen t.ex. pinnar, kottar, stenar och bajs. Vi inspirerade barnen genom att placera deras skogsfynd på bordet under tiden dom tecknade.

Nu när våren har kommit har barnen fått plantera frön och hjälpts åt att driva upp små plantor som vi ska plantera ut i våra pallkragar på gården. Barnen har även fått sköta om en egen planta (med popcornkärnor) som de nu fått ta med sig hem. 

Under året har vi också använt oss av en alternativ skogsplats på vår gård. Under våren har vi uppmärksammat att barnen är väldigt intresserade av de insekter som kommit fram. Vi har vänt på stenar och hittat maskar, skalbaggar, gråsuggor, spindlar och myror. Vi har tagit ut luppburkar till barnen för att de ska kunna studera insekterna på nära håll. Detta spår i projektet kommer vi att fortsätta med under vårterminens slut.   

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback