👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
METOD
Upptäckarstunderna är ett par utbildningstillfällen som NT-utvecklarna, Anna-Karin och Evis, genomför med en "lagom stor" barngrupp, tillsammans med delar av förskolans pedagoger. Intentionen är att barn och pedagoger som deltar i upptäckarstunderna tar kunskapen vidare till förskolans övriga barn och personalgrupp. Barngruppens storlek är avgörande för att ge möjlighet att skapa dialog och närhet med alla deltagare.
UPPTÄCKARSTUNDEN
Ca 1-1,5 timme avsätts och vi är utomhus på er gård eller strax utanför den. Dag och tid för den bokar vi under ett teamsmöte.
Vi presenterar materialet vi har med och samtalar om vad jord är. Barnen får utforska jord med flera sinnen och vi gör ett enkelt odlingsförsök tillsammans. Barnen berättar vad de vet om jord och odling och de ställer hypoteser utifrån försöket.
Vi pedagoger som deltar gör det med ett nyfiket och utforskande förhållningssätt och vi ställer genuina/produktiva frågor.
Förskolans pedagoger väljer metod för dokumentation innan besöket.
NT utvecklarna ansvarar för att
Arbetslaget ansvarar för att
Tillsammans med barngruppen, sköta om odlingsprojektet under växtsäsongen.
Använda skörden till sin undervisning och spara växtmaterial från vårens odling till höstens upptäckarstund då vi fokuserar på undervisning om nedbrytning.
- Vad tänker jag om det vi gjort, sett eller hört? Vad är jag nöjd med, vilka ev svårigheter har jag stött på, vad behöver jag förändra?